Omlazování pomocí terapie červeným světlem doma opravdu funguje. Záleží na správném výběru přístroje

Krása 10. listopadu 2021 | 10:13 — Mirka Malá
Terapie červeným světlem je stále oblíbenější metoda pro dosažení zdravější a mladší pleti. Dnes už existují i domácí zařízení, ale jsou bezpečná a udělají tu stejnou práci, jako ta na klinikách krásy?
Terapie červeným světlem redukuje vrásky a omlazuje pleť / Shutterstock

Tato terapie slibuje, že vylepší vše od jemných linek a vrásek po akné, zarudnutí, vypadávání vlasů a bolavé svaly, jen pomocí bezbolestného červeného světla. Celebrity jako Jessica Alba, Chrissy Teigen a Victorie Beckham na tuto terapii nedají dopustit. Ale je tu jedna velká otázka. Funguje to vůbec? A co víc, funguje to u domácích zařízení?

Co je terapie červeným světlem a jak funguje

Terapie červeným světlem je terapeutické ošetření pleti, které využívá LED (light-emitting diode) k dodání bezpečných, koncentrovaných vlnových délek červeného světla do pokožky, kde je absorbováno buňkami. Různé vlnové délky spektra viditelného světla, a to včetně modré, žluté, jantarové a červené, odpovídají různým barvám světla LED a pronikají kůží do různých hloubek. "Se zvyšující se vlnovou délkou světla se zvyšuje i hloubka průniku," vysvětluje dermatolog Dennis Gross. "Toto světlo je pak absorbováno receptory v kůži a použito k vytvoření specifického biologického účinku v závislosti na úrovni jeho pronikání."

Jinými slovy, když jsou vaše buňky ošetřeny vlnovými délkami červeného světla, může dojít k mnoha reparačním účinkům, které vedou k potenciálním výhodám, jako je zvýšená produkce kolagenu (mladší pleť), lepší tón pleti a snížení zánětu a zarudnutí.

A tady je jeden velký háček. Ne všechny vlnové délky červeného světla jsou stejné. Červené světlo se skládá ze široké škály vlnových délek. A čím vyšší je vlnová délka, tím hlouběji světlo proniká do kůže. A z toho plyne, že si domů rozhodně nemůžete koupit přístroj, který by neměl alespoň 680 nanometrů, protože jinak by prakticky neměl žádný účinek. Když se dostanete alespoň na 680 nanometrů, proniká světlo hlouběji do dermis, kde pak lépe ovlivňuje produkci kolagenu a elastinu.

A ještě jedna důležitá věc. Léčba světlem využívá světlo napříč viditelným spektrem, to zahrnuje modrou, žlutou, jantarovou a červenou a světlo mimo viditelné spektrum, konkrétně infračervené. Jak vysvětluje doktor Gross, "infračervené světlo je vlnová délka světla, která následuje po červeném světle, což znamená, že má delší vlnovou délku. Pokud se nad tím zamyslíme z hlediska měření, pak červené světlo je 600 až 750 nanometrů, zatímco infračervené světlo je 750 až 880 nanometrů.“

Co to tedy znamená pro vaši domácí terapii? Jednoduchou věc. Infračervené světlo pronikne hlouběji do kůže, a proto se používá (často v kombinaci s červeným světlem) nejen k léčbě známek stárnutí, ale také k podpoře hojení pojivové tkáně a svalů.

Je bezpečné provádět terapii červeným světlem doma?

Ano. Domácí zařízení mají menší výkon než ta, se kterými se setkáme na profesionálních klinikách, takže bezpečné jsou. Lepší zařízení mají také vestavěná bezpečnostní opatření, jako jsou automatické vypínání/časovače a regulátory tepla, čímž se minimalizuje jejich potenciální riziko.

Pokud chcete tuto omlazovací terapii podstupovat v pohodlí domova, kupte si především takové zařízení, které má dostatečné vlnové délky, aby terapie byla skutečně účinná, a pak se rovněž přesvědčte, že výrobce uvádí konkrétní množství LED světel v zařízení a jeho přesné pronikání do pokožky. Když tomu tak není, je možné, že zařízení nebude účinné. Takže si raději připlaťte pár stovek, abyste měli jistotu, že vaše domácí omlazování bude probíhat správně. Dále čtěte: Klidně choďte bez podprsenky. Je to nejen krásné, ale pro prsa také výhodné.

Zdroj: Editorialist.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu