Co se stane s vaším tělem a psychikou, když nemáte dlouho sex

Zdraví 09. listopadu 2021 | 17:56 — Zuzana Procházková
Pravidelný sex nás dělá zdravějšími a šťastnějšími. Během něj se totiž z těla vyplavuje mnoho cenných hormonů, které mají pozitivní vliv na naše psychické i fyzické zdraví. Zajímavý je však i druhý úhel pohledu. Co se vlastně děje s vaším tělem při dlouhodobé absenci sexu? Zjištění váš možná překvapí.
Další 3 fotografie v galerii
Pravidelný sex dělá náš život zdravější a šťastnější / Shutterstock

Každý se někdy ocitne v situaci, kdy nemá žádného partnera. Navíc během doby covidové je nalezení toho nového obtížnější než kdykoli jindy, a sexuální pauzy se tak stávají mnohem delší. Absence sexu však má na naše zdraví výrazný vliv, a to rozhodně ne ten pozitivní. Kromě postupné ztráty libida v první řadě bude mít milostný půst dopad také na psychiku i tělesný stav člověka. Bohužel horší dopady se projeví u žen.

Postupná ztráta libida

Podle slov sexuální terapeutky Sari Cooper se po dlouhodobé absenci sexu jako první projeví ztráta libida. Chuť po sexu se bude postupně vytrácet, neboť čím déle bez sexu budete, tím méně po něm budete toužit. Sexuální terapeutka poukazuje také na rčení „Sejde z očí, sejde z mysli”, které často slýchá od svých klientů. Dodala však, že tomu tak nemusí být ve všech případech. Existují případy, kdy je absence sexu po určitou dobu žádoucí.

Výkyvy nálad

Kvůli nedostatku či absenci sexu můžete pociťovat větší výkyvy nálad, respektive celého psychického rozpoložení. Je to z toho důvodu, že během sexu se z těla uvolňuje hormon štěstí (endorfin) a hormon navozující uklidnění a spánek (oxytocin). Při jejich nedostatku jsou lidé nervózní, úzkostliví a špatně spí.

Více bolestivá menstruace

Sex během menstruace je podle odborníků skvělým způsobem, jak zmírnit menstruační křeče. Je to z toho důvodu, že během sexu dochází k většímu prokrvení, stimulaci dělohy, což ve výsledku snižuje riziko bolestivých menstruačních křečí. Při absenci sexu se mohou křeče zhoršovat.

Ztenčení vaginální stěny

Tento problém oslabení vaginální stěny se týká zejména žen v menopauze. Může však nastat i v situaci, kdy dochází k výrazné sexuální absenci. Ztenčení vaginální stěny pak může vést k bolestivému pohlavnímu styku. Pravidelný pohlavní styk je proto u žen v menopauze nanejvýš důležitý pro zdraví vagíny.

Více stresu

Pro spousty lidí je sex příjemným způsobem, jak si vyčistit hlavu a ulevit od stresu. Během milování naše tělo vylučuje hormony štěstí, které nás zaplaví štěstím, a zároveň dochází ke snižování hladiny kortizolu, což je hormon stresu. Při absenci sexu tedy můžete pociťovat více stresu a nepohody. Dále čtěte: Zcela obyčejná potravina, která zatočí s mnohým onemocněním a podpoří imunitu. Řeč je o červené řepě.

Zdroj: thehealthy.com, psychologytoday.com, nypost.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu