Svědění pokožky hlavy nemusí vždy způsobovat jen lupy. Může vést až ke ztrátě vlasů

Krása 24. listopadu 2021 | 08:12 — Kateřina Kofroňová
Když vás začne svědit hlava, může být obtížné myslet na cokoliv jiného. Svědění je úmorné a způsobuje silné nutkání se neustále drbat a alespoň na chvíli si tím ulevit. Jenže častým škrábáním si pokožku ještě více podráždíte. Abyste se svědění hlavy zbavili, musíte nejprve odhalit příčinu problému.
Další 2 fotografie v galerii
Neustálé drbání a škrábání problém ještě zhoršuje / Shutterstock

Svědění hlavy je nejen nepříjemné, ale také způsobuje řadu dalších problémů. Díky častému drbání dochází k odlupování suché pokožky, která pak leží na vašich ramenou, což nepůsobí zrovna esteticky. Neléčený problém ale může vést až k vypadávání vlasů či jejich poškození.

Pokožka hlavy vás nikdy nezačne svědit ze dne na den. Problém se postupně rozrůstá a pokud jej dlouhodobě ignorujete, může se rozrůst až do obřích rozměrů. Nalézt příčinu co nejdříve by proto mělo být prioritou, aby mohla být zahájena adekvátní léčba.

Podrážděná pokožka

Tou nejlepší variantou je, že je pokožka vaší hlavy pouze podrážděná a díky silnému vysušení se sklony k šupinatění pociťujete svědění. Kůže může být i zarudlá, a to z několika důvodů. Jeden z nich je příliš časté barvení, kdy barva může způsobit alergickou reakci. Pak je tu dehydratace pokožky, za kterou může nedostatečný příjem tekutin. Na vině ale může být i příliš časté mytí vlasů, mytí nevhodným šamponem nebo příliš horkou vodou.

Lupy a seboroická dermatitida

Nejčastějším důvodem, proč se ve vašich vlasech objeví lupy, které způsobují nepříjemné svědění, je přemnožení kvasinek, které se přirozeně nacházejí i na zdravé pokožce. Kvasinky se živí kožním mazem a zanechávají po sobě vedlejší produkt, který někteří lidé netolerují a reagují na něj podrážděním kůže a právě tvorbou lupů.

TIP: Když nebudete spěchat a dáte vlasům dva měsíce, úspěšně se lupů zbavíte. Nejlépe pomáhají šampony s obsahem léčivého konopí nebo dehtu. Nečekejte však, že vám pomohou do druhého dne.

Lupénka

Psoriáza neboli lupénka je chronické autoimunitní onemocnění, jehož projevem jsou vystouplé zarudlé šupinaté skvrny, které se mohou vyskytovat kdekoliv na kůži, a to včetně pokožky hlavy. Lupénkou se nelze nakazit od jiného člověka, ale pokud ji má někdo ve vaší rodině, je pravděpodobné, že se u vás vyvine také. V tomto případě je vhodné domluvit si schůzku s dermatologem.

Tinea capitis

Jedná se o zánětlivé infekční onemocnění kůže a patří vedle ekzémových onemocnění k nejčastějším kožním chorobám. Někdy může signalizovat vážné poškození celkové imunity. Může ho způsobovat nedostatečná hygiena v oblasti hlavy, časté pocení, poruchy metabolismu nebo dlouhodobá léčba cytostatiky, kortikoidy či antibiotiky. Ani v tomto případě návštěvu dermatologa neodkládejte.

Veš dětská

Nevynechávejte ani možnost, že se ve vašich vlasech zabydlely vši. Jedna dospělá veš na vás může přeskočit kdekoliv, kde je vyšší koncentrace lidí a především dětí, a během pár dní vám může v hlavě nadělat pěknou paseku. Vši jsou tak malé, že jejich pohyb necítíte, respektive si neuvědomíte, že se jedná o pohyb zvířete, cítíte jen úmorné svědění. Požádejte proto někoho blízkého, aby vám vlasy zkontroloval. Přítomnost vší poznáte velmi snadno. Na vlasech se začnou objevovat hnidy, které se sice lupům zdálky podobají, ale zblízka vidíte, že mají tvar kapky a nelze je z vlasu stáhnout jinak než nehty. Dále čtěte: Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky.

Zdroj: health.clevelandclinic.orgwikiskripta.eu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu