Kardiakům pohyb prospívá, nesmí to ale přehánět. Lyžování je obzvláště rizikový sport

Zdraví 26. prosince 2021 | 17:07 — Helena Malá
Kardiaci by neměli zapomínat na pravidelný pohyb. Na druhou stranu se musejí mít o něco více na pozoru, protože zimní měsíce s sebou přinášejí i několik vážných rizik. Vyvarujte se jich.
Další 1 fotografie v galerii
Kardiaci by neměli zapomínat na pohyb, důležitý je ale také správný výběr sportu / Shutterstock

Pravidelný pohyb prospívá každému, ale kardiakům obzvlášť. Jenže s příchodem zimy na fyzickou aktivitu hodně lidí zapomíná. Přitom lidé s kardiovaskulárrními potížemi by si měli udržovat dobrou kondici celoročně a neměli by na pohyb zapomínat ani v zimě. Zde je ale třeba zvýšené opatrnosti, protože zimní období může kardiakům přinášet rizika.

Není třeba hned vrcholově sportovat, stačí mít každý den alespoň 30 minut fyzické aktivity. V zimě ale není dobré venku sportovat příliš intenzivně, ideální je volnější tempo, do 70 % maximální tepové frekvence. S pravidelným pohybem se pak zlepší výkonnost našeho kardiovaskulárního aparátu, funkce cév a lidé pak mají dobrou šanci prožít delší život v lepší kvalitě.

Pozor na prochladnutí

V zimě můžete chodit běhat, na běžky či na kolo. Důležité je si ale dávat pozor na to, abyste neprochladli. „Chlad může stahovat tepny a díky tomu pak stoupá i krevní tlak. Pokud nejste zvyklí v zimě sportovat, je důležité pohyb dávkovat. Rozhodně není dobré jít najednou na několik hodin sportovat do velkého mrazu, byl by to velký nápor na organismus i srdce. Začínejte postupně. Je-li teplota hodně pod bodem mrazu, tak pohyb nechte raději na doma. Ani zkušený běžec by neměl vybíhat, pokud je venku minus 10 °C či větší mráz,“ řekl prof. MUDr. Richard Češka, garant projektu Srdce v hlavě.

První dva dny na horách jsou pro kardiaky kritické

Pokud se chystáte na hory a víte, že máte problémy s vysokým krevním tlakem či jinými kardiovaskulárními nemocemi, je důležité sportovat opatrně a s postupnou zátěží. Především pokud se chystáte na hory, kde je vysoká nadmořský výška. Podle vědců z rakouského Innsbrucku, totiž nejvíce přijatých pacientů se selháním srdce v tamějších nemocnicích bylo vždy během prvních dvou dnů pobytu na horách. Infarkt nastal většinou do dvou hodin od vstupu na svah. K srdečním infarktům docházelo v průměrné nadmořské výšce 1 350 m n. m. Před zimní dovolenou je proto důležité tělo dobře připravit, a to tím, že pravidelně sportujeme alespoň měsíc před plánovanou dovolenou. Na horách pak fyzickou zátěž přidáváme postupně.

Nebojte se běžek

Skvělým sportem na zimu jsou například běžky, které patří k oblíbeným kardio aktivitám. Vybírejte terény, které jsou spíše rovnější a jsou položeny v nižších nadmořských polohách. Berete-li léky na vysoký cholesterol či tlak, vždy je dobré se se svým lékařem poradit, jaký pohyb, tempo a intenzita je pro vás nejlepší. V zimě je také skvělý nordic walking či jogging. Pokud se necítíte dobře nebo nejste na pobyt na horách ještě aklimatizováni, raději nesportujte sami. V případě potíží vám váš partner může zajistit rychlou pomoc.

Kardio aktivity podle věku

Sportovat by samozřejmě měl každý podle svých sil a zdraví. Jinou zátěž si zvolí zdravý třicátník a jinou člověk s vysokým cholesterolem či tlakem v 55 letech. Výběr by měl být vždy individuální. „Jestli je někdo zvyklý sportovat od mládí, můžeme mu ,naordinovat´ běžky či běh i v seniorském věku. Naopak u mladíka, který dosud sportoval jen s energetickými nápoji u počítače, pak budeme opatrní a začneme třeba jen rychlou chůzí, nebo postupným zvyšováním zátěže pod dohledem trenéra. Ale najít si přiměřenou aktivitu může určitě každý, stačí jen chtít,“ poznamenal prof. MUDr. Richard Češka.

Důležité je si hlídat tepovou frekvenci

Pokud již vyběhnete v zimě ven, tak pro vaše zdraví je důležité se správně obléct funkčním oblečením, které vás dostatečně zahřeje a také odvede pot, a brání tak nastydnutí. Vždy mějte také čepici a nákrčník. Během sportu si pak hlídejte i správné tempo. V zimě není dobré venku sportovat příliš intenzivně. Ideální je volnější tempo, do 70 % maximální tepové frekvence. Nemáte-li počítadlo na monitorování tepu, tak dobrou pomůckou je, že pokud jste již tak zadýchaní, že neřeknete souvisle větu, je čas ubrat. Dýchejte také nosem a před sportem se dobře zahřejte. O tom, jak moc je důležité nosit sluneční brýle i v zimě, jsme psali zde.

Zdroj: TZ Srdce v hlavě, medicinenet.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu