Do péče o pleť vstupují noví hráči. Šetrnější alternativa retinolu nebo růstové faktory

Krása 25. ledna 2022 | 07:40 — Mirka Malá
Letošní rok bude ve znamení mnoha novinek v péči o pleť a s tím souvisí i nové zajímavé ingredience i produkty.
Další 1 fotografie v galerii
Šetrnější retinoát potěší ženy s citlivější pletí / Depositphotos

Zatímco látka zvaná Silymarin je flavonoidový extrakt ze semen ostropestřce mariánského, který slibuje snížení hyperpigmentace i zpomalení stárnutí pleti, na trhu jsou a budou ještě zajímavější položky.

Hydroxypinakolon retinoát

Jde o alternativu všemocného retinolu a nejspíš se stane ještě oblíbenější než samotný retinol. Nabízí totiž podobné schopnosti jako retinoidy, ale s menším podrážděním. Je totiž dobře známo, že některá pleť na retinol nereaguje dobře. Takže kdo si kvůli citlivé pleti nemůže klasické retinoidy dovolit, má nyní možnost zvolit citlivější alternativu.

Peptidy a růstové faktory

Vedle retinoidů jsou to právě peptidy, které dokáží alespoň trochu dostat pod kontrolu stárnutí pleti. Jde o skupinu aminokyselin nebo proteinových stavebních bloků, které dělají vše od podpory produkce kolagenu a elastinu až po vyhlazení jemných vrásek, takže by žádné ženě v její péči o pleť neměly chybět.

A růstové faktory jsou signální proteiny, které pomáhají aktivovat mechanismy  hojení, produkci nového kolagenu a zlepšovat pevnost a pružnost pokožky. Jedná se sice o dražší kosmetické produkty, ale odborníci slibují, že ta cena za to opravdu stojí.

Astaxanthin

Astaxanthin má sice poněkud divný název, ale je to silný antioxidant, který funguje 6000krát lépe než vitamin C při rozjasňování pleti a zachování optimálního zdraví pokožky. A co víc, podporuje mladistvou, zářivou pleť. Udělá taky kus práce v boji proti jemným linkám, vráskám a akné a zároveň chrání před UV zářením. Dále čtěte: Nové ingredience, které se letos stanou hitem v péči o pleť.

Zdroj: Martha Strewart, Skiningredients.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu