Pokud vás bolí klouby, dopřejte si avokádo a další dvě potraviny, které pomáhají snižovat riziko artritidy a potlačují zánět

Zdraví 29. ledna 2022 | 13:04 — Zuzana Procházková
Bolest kloubů je velmi častou zdravotní komplikací, která by neměla být podceňovaná. Může postihnout kohokoli v jakémkoli věku. Pokud se zrovna s nepříjemnou bolestí kloubů potýkáte nebo chcete pouze preventivně podpořit jejich zdraví, prozradíme vám, jaké potraviny byste měli zařadit do jídelníčku.
Další 3 fotografie v galerii
Od 30. roku dochází k postupnému opotřebování kloubní chrupavky / Shutterstock

Každý, kdo se s bolestí kloubů setkal, může potvrdit, jak nevyzpytatelná a nepříjemná zdravotní potíž to může být. Nejčastěji se lidé potýkají s bolestmi kolen, kyčelních kloubů nebo například kotníků. Příčin je mnoho. Může se jednat o pouhé přetížení kloubů po velké námaze, kdy bolest po pár dnech sama odezní, nebo například o artrózu, artritidu, dnu nebo jiný infekční zánět. V každém případě, pokud bolest kloubů trvá více dní nebo se opakovaně vrací, je nutné vyhledat lékaře, který určí, o jaké onemocnění se jedná.

Od 30. roku dochází k opotřebování kloubů

Na opotřebování kloubů má však pochopitelně zásadní vliv věk. Odborníci se shodují, že do 25. až 30. roku života jsou klouby v dobrém stavu, s pevnými vazy, plně pohyblivé a povětšinou nebolestivé. Od 30. roku ale dochází k jejich postupnému opotřebování a poškozování kloubní chrupavky. Právě chrupavka má s přibývajícím věkem stále nižší schopnost regenerace, čímž se po jakémkoli poškození stává hrubší a ztrácí elasticitu. Dále dochází k poškození sousedící kosti, kloubového pouzdra a okolních svalů. Tomuto onemocnění se říká artróza.

Zaměřte se na potraviny, které pomáhají

Pokud necháte nemoc plně rozvinout a podceníte léčbu či jiná preventivní opatření, může dojít až ke ztrátě pohyblivosti kloubu. Podpořit zdraví kloubů, jak se ukázalo, lze i přírodní cestou, a to díky vhodně zvoleným potravinám, které mají blahodárný vliv na zdraví kloubů, působí protizánětlivě a tlumí bolest.

Třešně

Podle nadace Arthritis Foundation získávají třešně svou červenou a zářivou barvu díky antioxidant antokyanu, který se vyznačuje silnými protizánětlivé účinky. Díky tomu může konzumace třešní ulevit vašim bolavým kloubům. Jsou navíc neuvěřitelně chutné a můžete si je dopřát jako zdravou svačinku kdykoli v průběhu dne. Dle organizace Arthritis Foundation bylo v rámci studie zjištěno, že pití třešňové šťávy dvakrát denně po dobu tří týdnů vedlo ke značnému snížení zánětlivých procesů, a to zejména u lidí, kteří měli zánět v pokročilém stádiu.

Avokádo

Avokádo je další skvělou potravinou, která má řadu zdravotních výhod pro lidský organismus. V dřívější době nebylo avokádo tak dobře dostupné, od čehož se také odvíjela jeho vysoká cena. Nyní však tuto superpotravinu seženete v každém obchodě po celý rok za velmi příznivou cenu. A proč zařadit avokádo do vašeho jídelníčku, pokud trpíte bolestmi kloubů? Je totiž plné vitaminu E, což je vitamin, který se vyznačuje protizánětlivými schopnostmi. To může pomoci ke snížení rizika poškození kloubů vyskytující se hlavně v raných stádiích osteoartrózy.

Vodní meloun

Vodní melouny obsahují z většiny vodu, a proto dokážou skvěle hydratovat naše tělo. To však není zdaleka vše. Obsahují také karotenoidy třídy beta-kryptoxanthin, které napomáhají snižovat riziko revmatoidní artritidy. Dále je meloun přirozeným a velmi cenným zdrojem lykopenu, což je látka sloužící jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Dále čtěte: Jak připravit opravdu dobrou tureckou kávu. Mnozí ji nevědomky spálí hned na začátku.

Zdroj: Medical News Today, Medical Daily.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu