Nepřehlížejte nejčastější varovné signály a rozpoznejte včas, že vám selhávají ledviny

Zdraví 31. ledna 2022 | 15:43 — Zuzana Procházková
Ledviny jsou párový orgán umístěný v oblasti dolní části zad. Jedná se o jeden z nejdůležitějších orgánů v těle, neboť ledviny filtrují krev a odstraňují toxiny z těla ven. Pokud však ledviny ztratí tuto schopnost filtrace, znamená to, že selhávají. Jak tomuto stavu předejít? Existuje spousta varovných příznaků, kterým dávají ledviny najevo, že je něco v nepořádku. V tomto článku vám povíme, co je to akutní selhání ledvin a jaké varovné příznaky nepřehlédnout.
Další 3 fotografie v galerii
Akutní selhání ledvin se může rozvinout velmi rychle, v řádu několika dní / Shutterstock

Akutní selhání ledvin nastává v momentě, kdy vaše ledviny přestanou být schopny filtrovat odpadní látky z těla ven. Tím dochází k nahromadění těchto nevyloučených odpadních látek, které mají posléze toxický vliv na ostatní orgány v těle a způsobují rozvoj nepříjemných zdravotních komplikací.

Mezi rizikové faktory akutního selhání ledvin dle Mayo Clinic patří zejména prodělání vážného zdravotního onemocnění, které vyžadovalo hispitalizaci, dále pokročilý věk, diabetes, vysoký krevní tlak, srdeční selhání, onemocnění ledvin či jater a další.

Akutní selhání ledvin se může rozvinout velmi rychle, obvykle v řádu několika dní. Vyžaduje okamžitou hospitalizaci a intenzivní léčbu. Mnoha případům akutního selhání ledvin by nemuselo dojít, pakliže by lidé nepřehlíželi nejčastější varovné příznaky, které ledviny vysílají.

Otoky

Prvním příznakem toho, že ledviny neplní správně svoji filtrační funkci, je vznik otoků. Ty lze pozorovat nejčastěji na nohou, na rukách a na obličeji. Otoky vznikají z toho důvodu, že ledviny neodvádějí přebytečné tekutiny z těla ven, a voda se tak hromadí v tkáních těla.

Kovová pachuť v ústech

V momentě, kdy ledviny začnou selhávat a nedokážou filtrovat krev, tak se koncentrace těchto nebezpečných látek v těle zvyšuje. Jedná se například o močovinu, jež se ve slinách rozkládá na čpavek. Pakliže ji máte v těle příliš, lze pociťovat kovovou pachuť v ústech. Později tato kovová pachuť vyústí ve velmi nepříjemný zápach u úst.

Bolest zad

Bolest zad je zrádná v tom, že ji v některých případech nemusíte pocítit dlouhou dobu, jindy zase přijde znenadání a projeví se velkou bolestí. Tato bolest může být různorodá. Někdy se jedná o mírný tlak v oblasti beder, jindy o skličující bolest, která bolí v jakékoli pozici.

Vyrážka na těle

Jelikož ledviny zajišťují filtraci odpadních a toxických látek z těla ven, pak při jejich selhání dochází k nahromadění těchto látek uvnitř těla. To působí značné problémy, což se může projevit nejrůznějšími a náhlými vyrážkami po těle, které můžou navíc velmi svědit.

Silná zimnice

Sice může být zimnice sama o sobě příznakem mnoha jiných onemocnění, ale v případě selhání ledvin se vyskytuje velmi často. Pokud ji tedy zpozorujete ještě spolu s jinými výše uvedenými příznaky, pak je nutné rychle jednat. Dále čtěte: Pokud vás bolí klouby, dopřejte si avokádo a další dvě potraviny, které pomáhají snižovat riziko artritidy a potlačují zánět.

Zdroj: Mayo Clinic, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu