Mezi suchou a dehydrovanou pokožkou je rozdíl. Jak to poznáte a co s tím

Krása 04. února 2022 | 08:03 — Mirka Malá
Suchá nebo dehydrovaná pleť je problém, který trápí miliony lidí. A obvykle mají téměř shodné příznaky, tudíž mnozí vůbec netuší, že mezi těmito dvěma problémy je nějaký rozdíl. Ale skutečně jde o dva různé problémy s pletí.
Další 1 fotografie v galerii
Příznaky suché či dehydrované pleti snadno rozpoznáte i doma / Depositphotos

A jak to tedy je? Zjednodušeně řečeno problémy se suchou kůží způsobuje nedostatek přirozené produkce mazu, zatímco dehydratovaná pokožka vzniká při nedostatku vody v pokožce.

Jaké jsou příznaky obou problémů

Jak už bylo řečeno, příznaky jsou si skutečně v mnohém velmi podobné, a je tedy často těžké odlišit, zda je naše pleť suchá nebo dehydrovaná. Obvykle tyto dva problémy od sebe oddělují jen jemné rozdíly.

Dehydratovaná pokožka se může jevit jako matnější a jemné linky, vrásky a tmavé kruhy pod očima jsou výraznější v důsledku nedostatku vlhkosti. Zda je vaše pleť dehydrovaná, můžete zjistit doma malým testem. Stačí sevřít malou oblast obličeje a pokud se rychle nevrátí do původního stavu nebo se snadno zvrásní, jde o dehydrataci.

Suchá kůže má naopak tendenci být šupinatá a často ji doprovází zarudnutí, velká citlivost a podráždění.

Jak pečovat o suchou a dehydrovanou pleť

V některých případech lze dokonce používat k nápravě stejné kosmetické produkty. V každém případě takové, které zvýší hydrataci pleti a posílí její bariéru, která uchová v pleti potřebnou vlhkost.

Můžete použít řadu hydratačních produktů, i těch přírodních, například produkty s aloe vera, dále hlemýždí mucin, med nebo ceramidové produkty. A samozřejmě kyselinu hyaluronovou a glycerin.

Pro pleť, která je suchá, nikoliv dehydrovaná, se velmi hodí produkty s bambuckým máslem, glycerinem, vitaminem E či kyselinou mléčnou.

Důležité je také těmto problémům s pletí předcházet. Takže opravdu dbejte na správnou hydrataci a nebojte se používat různé oleje a séra pod váš noční hydratační krém. Dále čtěte: Na těle jsou chloupky, které byste nikdy neměli trhat.

Zdroj: Martha Stewart, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu