Kokosový olej je oblíbeným čistidlem zubů a ústní dutiny. Je bezpečný a dobře funguje

Zdraví 13. února 2022 | 19:15 — Mirka Malá
Má to fungovat stejně jako ústní voda. Tu v ústech prokloktáte po dobu několika desítek vteřin a kromě svěžího dechu máte dezinfikovanou ústní dutinu a ze zubů zmizí plak. Ale může to takhle fungovat i s olejem?
Další 1 fotografie v galerii
Kloktání kokosovým olejem je bezpečnou metodou / Depositphotos

Popravdě řečeno, tahle olejová praxe je známá už po 3 tisíce let a sahá až do indické a ájurvédské tradiční medicíny. Při tomto starodávném procesu kloktání lidé několik minut kloktají kokosový, slunečnicový nebo sezamový olej, aby pomohli odstranit bakterie a nečistoty a zároveň udrželi ústa čistá.

Kokosový olej opravdu funguje

"Kokosový olej je obvykle tou správnou volbou," říká dentistka Lilya Horowitz. Po kloktání stačí olej vyplivnout a ústní dutinu vypláchnout vodou. Vzhledem k tomu, že nejsou známa žádná zdravotní rizika této olejové praktiky, je považována za bezpečnou, tedy až na moment, kdy byste olej polkli. Olejové kloktání opravdu pomáhá udržet zuby čisté a přirozeně bílé a také pomáhá udržet špatný dech na uzdě.

Jak správně olej pro kloktání používat

Pokud chcete začít s kloktáním kokosového oleje, pak si ústa pět minut denně proplachujte jednou čajovou lžičkou kokosového oleje. Nakonec se můžete zkusit propracovat až na 20 minut denně, abyste dosáhli maximálních výhod.

Jediné riziko, které hrozí, pochází z potenciálního spolknutí oleje, to by však mělo způsobit pouze minimální vedlejší účinky, pokud vůbec nějaké. Vzhledem k tomu, že kokosový olej je jedlý, pak je bezpečný i v případě, že jej nedopatřením spolknete. Někoho nicméně může bolet žaludek a může se dostavit i průjem.

Takže pokud máte zájem a máte 20 minut denně, není na škodu tuto metodu vyzkoušet, nicméně olejové kloktání samozřejmě v žádném případě nenahrazuje pravidelné čištění zubů kartáčkem a mezizubní nití. Dále čtěte: Hrách je skvělá potravina. Kromě zdraví má i nutriční přínosy.

Zdroj: Real Simple, Medical News Today-

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu