Osvědčené způsoby, jak zhubnout bez diety a cvičení. Žvýkejte pomalu a kupte si menší talíře

Zdraví 20. února 2022 | 17:35 — Zuzana Procházková
Mnozí lidé mají hubnutí spojené s nepříjemnými dietami, pocitem hladu a náročným fyzickým cvičením. To však nemusí být tak úplně pravda. Jistě se jedná o jednu z cest, jak zhubnout, ale jde to i jinak. Vědci objevili několik způsobů, jak zaručeně hubnout i bez diety nebo cvičení.
Další 3 fotografie v galerii
Lidé, kteří jí rychle, mají vyšší pravděpodobnost, že přiberou na váze / Depositphotos

Držet se striktně sestaveného jídelníčku, nepomyslet na sladké nebo na slané, dodržovat cvičební plán, to vše může být pro některé lidi, kteří se snaží hubnout, dlouhodobě velmi náročné. Ne každý má natolik silnou vůli, aby nikdy nezhřešil a vše dodržoval, jak bylo naordinováno. Pokud jste i vy jedním z nich a zkrátka tyto striktní plány pro vás nejsou, ale zároveň byste potřebovali nějaké to kilo shodit, vyzkoušejte některé z osvědčených způsobů, jak nejen snížit váhu, ale udržet si ji také do budoucna.

1. Důkladně žvýkejte a jezte pomalu

Váš mozek potřebuje čas, aby zpracoval, že jste snědli dostatek jídla. Pokud budete jídlo důkladně žvýkat a budete jíst pomaleji, tak dá mozek včas signál, že už máte a dost, a tím pádem vám bude stačit méně jídla, neboť se budete cítit sytí dříve. Jedná se o velmi jednoduchý a osvědčený způsob, jak hubnout. Nedávná studie potvrdila, že lidé, kteří jedí velmi rychle, mají mnohem větší pravděpodobnost, že přiberou na váze než ti, kteří jedí pomalu.

2. Na nezdravá jídla používejte jen malé talíře

Věděli jste, že typický talíř na hlavní jídlo je dnes mnohem větší než před několika desítkami let? Tento trend pochopitelně může přispívat k nárůstu hmotnosti. Proto je použití menšího talíře ideálním prostředkem k tomu, abyste jedli méně, neboť na malém talíři i malá porce vypadá velká, oproti tomu na velkém talíři i velká porce může působit male. Proto si ve výsledku přidáte ještě více, abyste zaplnili celý talíř. Menší talíře mohou oklamat váš mozek, aby si myslel, že jíte více, než tomu ve skutečnosti je. Proto je chytré konzumovat nezdravá jídla z menších talířů, což zaručí, že budete jíst méně.

3. Jezte hodně bílkovin

Protein má mocné účinky na naši chuť k jídlu. Může zvýšit pocit sytosti, redukovat pocit hladu, a tím vám pomoci k tomu, že sníte méně kalorií. Je to způsobeno tím, že protein ovlivňuje několik hormonů, které mají důležitou roli při pocitech hladu a sytosti. V rámci jedné studie bylo zjištěno, že zvýšení příjmu bílkovin z 15 % na 30 % z celkového denního příjmu pomohlo účastníkům sníst o 441 kalorií méně a zhubnout tak v průměru o 5 kg za 12 týdnů, aniž by záměrně omezovali jakékoli potraviny.

4. Skladujte nezdravé potraviny mimo dohled očí

Možná si myslíte, že je tento bod nesmysl, ale opak je pravdou. "Sejde z očí, sejde z mysli" funguje i v tomto ohledu. Pokud budete ukládat nezdravé, slané a sladké potraviny tam, kde na ně vidíte, pak vás to neustále bude lákat k tomu, abyste si něco dopřáli. Jakmile to budete mít na očích, budete na to mít neustále chuť a ve výsledku můžete pocítit také falešný pocit hladu. Několik studií prokázalo tuto skutečnost. Proto nezdravé potraviny uchovávejte mimo dosah očí, ideálně je vůbec nekupujte. A zdravé potraviny jako ovoce a zeleninu mějte na lince vždy na očích, abyste si v případě potřeby dopřáli zdravou svačinku.

5. Jezte potraviny bohaté na vlákninu

Konzumace potravin bohatých na vlákninu může zvýšit pocit sytosti, díky čemuž se budete cítit déle plnější, a tím pádem budete jíst méně. Vláknina je proto skvělým prostředkem, jak hubnout bez toho, aniž byste museli držet diety nebo cvičit.

6. Pijte pravidelně vodu

Pití vody vám může pomoci konzumovat méně jídla a zhubnout, zvláště pokud pijete vodu před jídlem. Výsledky jedné studie ukázaly, že dospělí lidé, kteří vypili zhruba 30 minut před jídlem půl litru vody, se cítili více sytí, a tím pádem snědli poté menší porci jídla. Pijte však čistou vodu, protože pokud byste si dopřáli džus nebo slazenou sycenou limonádu, efekt by mohl být spíše opačný. Dále čtěte: Jak se zbavit tmavých kruhů a váčků pod očima. Skvělým pomocníkem jsou kromě klasických rad některé bylinky.

Zdroj: Pubmed.gov, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu