Dovolená v Česku i zahraničí: Jak má vypadat cestovní lékárnička a co rozhodně nesmí chybět

Zdraví 06. června 2022 | 16:11 — Zuzana Procházková
Červen je tady, léto v plném proudu a mnozí se už jistě chystají na dovolenou. Ať už ji budete trávit v Česku nebo v zahraničí, cestovní lékárnička je naprostým základem. Bohužel mnoho lidí neví, co vlastně taková lékárnička musí obsahovat. Proto vám v tomto článku poradíme, jak správně vybavit cestovní lékárničku.
Další 4 fotografie v galerii
Cestovní lékárnička je základní výbavou každé dovolené / Shutterstock

Bez cestovní lékárničky byste nikam na dovolenou vyrazit neměli. Jedná se o nezbytné vybavení a berte na vědomí, že autolékárnička je dle zákona povinnou výbavou všech vozidel. Proto rozhodně zkontrolujte její platnost.

Léky na předpis a léky pro děti

Základem každé lékárničky jsou léky, které máte na předpis a pravidelně je užíváte. Další složkou cestovní lékárničky jsou také léky, které kladou důraz na zdravotní stav a věk jednotlivých členů. Znamená to, že jestliže cestujete s dětmi, pak rozhodně musíte vzít s sebou léky na akutní problémy pro tuto věkovou kategorii.

Léky na běžné akutní problémy

Kromě výše uvedeného by měly být součástí každé lékárničky také léky na běžné zdravotní problémy a akutní záležitosti, se kterými se na dovolených potýkáte. Jedná se na příklad o úpal, horečku, spálenou kůži, bolesti hlavy, alergie, drobné rány či na různé zažívací problémy. Rozhodně si tyto léky přibalte. Vyvarujete se tomu, že budete v zahraniční lékárně shánět podobné léky, které budou jistě dražší a navíc můžete mít problém s dorozuměním v cizím jazyce.

„Cestovní lékárnička by měla také obsahovat volně dostupné léky na akutní zdravotní potíže, kterými mohou být zažívací problémy, bolesti hlavy, záněty dýchacích cest, drobné poranění kůže, alergické projevy či spálení od slunce." řekla lékárnice Jana Kopečná pro Magazinplus.

Zažívací problémy

Jednou z nejčastějších zdravotních komplikací na dovolených, zejména pak v exotických destinacích, jsou různé střevní a zažívací potíže. Potkat vás může průjem, zácpa, bolest žaludku nebo například nadýmání. Svoji lékárničku proto vybavte živočišným uhlím, které je univerzálním prostředkem na tyto problémy. Pokud si však přibalíte speciálně lék na pálení žáhy a akutní průjem, chybu neuděláte.

Bolesti hlavy

Bolest hlavy, zvýšená teplota či dokonce horečka jsou velmi časté zdravotní komplikace na dovolených. Můžou být způsobeny například přehřátím na slunci nebo nachlazením z klimatizovaných prostorů. Proto si přibalte léky s účinnou látkou paracetamol nebo ibuprofen. Stejně tak je důležitý teploměr.

Zánět dýchacích cest

Na dovolené vás může často potrápit zánět dýchacích cest způsobený zejména klimatizací v letadle nebo hotelových pokojích. K tomu se může také nabalit bolest a škrábání v krku. Proto si přibalte sprej do nosu na rýmu, kapky na kašel a pastilky nebo sprej proti bolesti v krku. Chybu neuděláte, když také přibalíte něco na podporu správné funkce dýchacích cest.

Drobná poranění kůže

Během dovolené se nejspíš nějakému drobnému poranění kůže či puchýřům nevyhnete. Proto do lékárničky přibalte náplasti a dezinfekci na rány. Vsadit můžete také na takzvaný obvaz ve spreji, který na ráně vytvoří nepropustný ochranný film. Nakonec, nezapomeňte ani na klasický obvaz, v případě vyvrtnuté nohy nebo větší rány.

Spálení od slunce

Jak na dovolené u moře, tak na horách, je v létě slunce velmi intenzivní a bez adekvátní ochrany se můžete velmi rychle spálit. Proto přibalte krém s UV ochranou a pravidelně se natírejte. Na spálenou pokožku si přibalte chladící krémy či pěny s obsahem aloe vera a panthenolu.

Klíšťata a hmyz

Na dovolenou si nezapomeňte přibalit kleštičky na vytáhnutí klíštěte a dezinfekci na potření postiženého místa, aby se nezanítilo. Dále, zejména pokud vyrážíte na dovolenou k vodě, bude nezbytné přibalit repelenty proti komárům a jinému dotěrnému hmyzu, jako jsou například muchničky. Nezapomeňte si vzít také gel na potření štípanců, který urychlí vyléčení postižené kůže a zabrání svědění.

Alergie

Ať už léky na alergie pravidelně užíváte nebo ne, tak si je do cestovní lékárničky zabalte také. Může se totiž jednoduše stát, že se vám spustí akutní alergie, kterou ani nebudete čekat. Dále čtěte: Pleťové masky z jílu, mořských řas a rašeliny léčí akné, hydratují a bojují proti vráskám.

Autorský článek, další zdroj: Mgr. Jana Kopečná.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu