Naučte se rozpoznat opravdu kvalitní burčák a nenechte se ošidit. Napoví barva, chuť, a dokonce i sluch

Ostatní 12. září 2022 | 10:37 — Zuzana Procházková
Sezóna burčáku je v plném proudu. Pakliže vás zajímá, jak rozpoznat opravdu kvalitní burčák a nenaletět nepoctivému prodejci, pak je tento článek přesně pro vás. Prozradíme vám několik triků, podle kterých snadno určíte kvalitu i pravost burčáku.
Další 3 fotografie v galerii
Pravý burčák se může prodávat jen od 1. sprna do 30. listopadu / Depositphotos

Na klasický burčák se každý rok těší mnoho z nás. Dle českého vinařského zákonu se pod názvem burčák může prodávat pouze produkt, jenž je výrobě z letošních tuzemských hroznů révy vinné a zároveň k jeho prodeji může docházet pouze v období od 1. sprna do 30. listopadu.

O burčáku

Burčák je v podstatě meziproduktem při výrobě vína, kdy se po vylisování hroznů nechá tekutina na několik dní odstát za účelem zkvašení. S obsahem alkoholu 1 až 7 % se jedná o mírně alkoholický nápoj o něco silnější než pivo. Častěji se můžete setkat s burčákem z bílých hroznů, ale lze narazit také na červený burčák z modrých hroznů, jenž je také vynikající.

Burčák a kvasinky

O burčáku se traduje, že je zdraví prospěšný z důvodu obsahu mnoha prospěšných látek. Díky kvasinkám v něm totiž naleznete vysoké množství vitaminů ze skupiny B, dále zinku a železa. Kromě toho burčák obsahuje i bílkovinné látky, tedy je i výživný.

A nyní se již podíváme na to, jak zajistit, že kupujete opravdu kvalitní burčák a podle jakých znaků rozpoznat jeho kvalitu.

Ověřená vinařství

Možná se vám to zdá jako banalita, ale kupovat burčák pouze v ověřených vinařství než v bezejmenném stánku u ulice se rozhodně vyplatí. V opačném případě se může stát, že je vám podáván například burčák ředěný nebo takový, který je už hodně dlouho stáčený, což je špatně. Mějte vždy na paměti, že kvalita burčáku je nejlepší u toho nejčerstvějšího, poté postupně klesá.

Barva burčáku

Při rozpoznání kvality burčáku se vždy nejprve zaměřte na barvu. Pakliže máte burčák z bílých hroznů, tak jeho barva má být mléčně bílá až světle žlutá. Kvasinky dodávají barvě zakalení. Rozhodně nemůže být barva burčáku z bílých hroznů narezlá nebo průhledná, pak je s jistotou burčák ředěn vodou. Rozhodně by barva neměla být také tmavá či nahnědlá. To může značit kombinaci hroznů s jablky nebo starší výrobu.

Usazeniny a bublinky

Okem se ve druhé řadě zaměřte také na usazeniny, jež přirozeně vznikají ze zbytků kvasinek a hroznů. Na dně by se však neměli vyskytovat žádné velké usazeniny respektive velké kusy usazenin. Nakonec se zadívejte na bublinky, které jsou znakem kvalitního burčáku. Ten totiž obsahuje kvasinky, ty neustále pracují a vytvářejí oxid uhličitý. Proto ve vaší skleničce po nalití musíte vidět uvolňující se bublinky a tvořící se pěnu.

Zapojte sluch a čich

Ještě zůstaneme u kvasinek, které jsou pochopitelně známkou kvalitního burčáku. Po nalití burčáku si přiložte sklenici k uchu a poslouchejte. Měli byste slyšet stále jemné šumění. Poté si přivoňte a pakliže ucítíte hrozny a kvasný buket, máte kvalitní burčák.

Nakonec ochutnejte

Posledním důležitým krokem kontroly kvality burčáku je jeho ochutnání. A jak na to? Napijte se malinko burčáku, nechte si jej v ústech a zamyslete se na nad tím, zda cítíte jemnou kyselinku. Samozřejmě jen zkušení vinaři rozpoznají i odrůdu vína. Jestliže budete mít burčák, který je čerstvý a dokonalé kvality, pak ucítíte naprosto harmonickou chuť a burčák nebude ani moc sladký ani moc trpký. Dále čtěte: Maliny, třešně, cibule, česnek a další obyčejné potraviny, které svými účinky strčí do kapsy drahé exotické superpotraviny.

Autorský článek, další zdroj: zakonyprolidi.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu