Jíl se v kosmetice využívá už od dávného Egypta. Pomáhá léčit kožní problémy, posiluje vlasy a redukuje známky celulitidy

Krása 17. ledna 2023 | 15:36 — Zuzana Procházková
Jíl je doslova zázračným kosmetickým pomocníkem přírodního původu. Zkuste se proto na chvíli oprostit od novodobých trendů, jako jsou séra s vitaminem C či kyselinou hyaluronovou a vsaďte na obyčejný jíl, který stojí pár korun. Pomůže vám s kožními problémy, vráskami, posiluje vlasy, redukuje váčky pod očima, bojuje proti celulitidě a to není zdaleka vše.
Další 3 fotografie v galerii
Jíl je využíván ke kosmetickým účelům už od dávného Egypta / Depositphotos

Na první pohled by se mohlo zdát, že je jíl obyčejnou jemnou hlínou. Pravda je však taková, že se jedná o skvělého přírodního pomocníka nejen v kosmetice, kterého používali už naši předkové před více jak tisíci lety. Ti totiž rozpoznali, že tato jemná hlína vykazuje blahodárné účinky na pleť, vlasy i tělo takové.

Přínosy kosmetického jílu

Používání jílu v kosmetice je oblíbené jistě z toho důvodu, že se jedná o 100% přírodní produkt. A jaké účinné látky vlastně jíl obsahuje? Je zde zastoupeno mnoho minerálů a stopových prvků jako křemík vápník, hořčík, sodík, draslík, stříbro, zlato, měď a železo ve vysokém množství. Jíl má zároveň schopnost detoxikovat tělo zvenku i zevnitř, neboť na sebe váže všechny toxiny či jiné odpadní látky. Zároveň má značné antibakteriální účinky a údajně se jím léčil i mor.

1. Čistí pleť a léčí akné

V oblasti kosmetiky se jíl používá hojně k čištění pleti, neboť je schopen čistit černé tečky, stahovat póry, tlumit záněty i začervenání pokožky a hlavně léčit akné. K těmto účelům můžete využít jak jíl zelený, tak ten marocký či francouzský. A jak jíl aplikovat? Určitě jej zakupte v podobě prášku, následně smíchejte jíl s vodou v poměru 1:2 a vzniklou kašičku používejte jako masku nebo čistící krém s peelingovým efektem. Pochopitelně můžete aplikovat nejen na obličej, ale také na postižené oblasti na těle.

2. Hojí opruzeniny a spáleniny

Léčivé a hojivé účinky jílu jsou k nezaplacení. Pakliže budete mít nějaké drobné ranky, modřiny, spáleniny nebo se vám například objeví opruzená místa z důvodu nošení těsného prádla u miminek pod plenkou, aplikace jílu je skvělým řešením. A jak jej aplikovat? Opět je zapotřebí smíchat prášek s trochou vody tak, aby vám vznikla hustá pasta. Tou potřete postižená místa a nechte působit zhruba dvacet minut. Poté opláchněte a opakujte podle potřeby.

3. Posiluje vlasy

Zejména bílý, červený nebo marocký jíl má schopnost posilovat vlasy, obnovovat vlasovou pokožku a bojovat proti roztřepeným konečkům. Je například skvělým pomocníkem v případě rychle se mastícím jemným vlasům, neboť dokáže regulovat maz a navracet rovnováhu pokožce hlavy. Jíl tedy smíchejte s vodou, abyste získali kašovitou podobu a následně vtírejte ke kořínkům vlasů. Poté opláchněte a omyjte klasickým šampónem.

4. Redukuje známky celulitidy a váčků pod očima

Poslední výhodou používání jílů, kterou dnes zmíníme, je redukce otoků či váčků v oblasti očí, a dále redukce celulitidy. Jíl je totiž skvělým pomocníkem v redukci otoků, prokrvení pokožky a detoxikace. Ideální je v tomto případě koupel se zeleným jílem. S výsledkem budete velmi spokojeni. Dále čtěte: Jen sedy-lehy nestačí. Se svaly na břiše pomůže rotační disk, prkno a další cviky, které zvládnete i doma.

Autorský článek, další zdroj: Clay Minerals in Health Applications.

 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu