Milujete mascarpone? Výbornou italskou lahůdku si můžete vyrobit za zlomek ceny doma

Ostatní 16. října 2023 | 10:56 — Anna Novotná
Mascarpone je italská lahůdka, která tvoří základ pro výborný dezert tiramisu, ale přidává se i do dortů. Tento jemný smetanový sýr je ale součástí také řady slaných receptů. Pro české kuchaře má však tato pochutina jeden malý háček - stojí hodně peněz. To se ale dá snadno vyřešit. Mascarpone si jednoduše vyrobte sami doma.
Další 3 fotografie v galerii
Domácí mascarpone vyjde podstatně levněji / Internet

Mascarpone pochází z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. I když se mascarpone nejčastěji používá při přípravě lahodných dezertů, i na slano vás osloví. Se solí a bylinkami se skvěle hodí například k těstovinám, stačí pak už jen posypat parmezánem a výtečná večeře je na stole.

Krabička mascarpone o hmotnosti 500 gramů vyjde v obchodě na přibližně 120 korun. Když si ale tuto lahůdku vyrobíte sami doma, vyjde vás to podstatně levněji. Výroba je snadná, rychlá a potřebovat budete jen dvě ingredience.

Ingredience

Na 400 g potřebujete:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 citron

Kromě těchto dvou ingrediencí se vám ještě hodí mít po ruce teploměr na vaření. Pokud jej ale nemáte, nevadí, mascarpone zvládnete připravit i bez něj.

Postup přípravy

Do hrnce nalijte smetanu a zahřejte ji na 90 stupňů Celsia. Nejlepší je použít teploměr. Pokud ho nemáte, poznáte to tak, že se na hladině začnou objevovat jemné bublinky. V tu chvíli přidejte do směsi šťávu z jednoho citronu, teplotu se snažte udržet a asi 5 minut směs míchejte. Měla by přirozeně zhoustnout, ale žádné vysrážené kousky nečekejte.

Po pětiminutovém míchání zhasněte oheň a smetanu nechte asi 10 minut odstát. Mezitím si připravte misku, přes kterou položte cedník a vystelte ho asi čtyřmi pánskými kapesníky. Pokud máte, můžete použít i kus plátna. Smetanovou směs nalijte do cedníku a vše nechte v lednici přes noc odpočívat. A mascarpone máte připravené k použití. Takto připravené mascarpone je třeba zkonzumovat nejpozději do tří dnů.

Tip: Odkapanou syrovátku nevyhazujte. Pokud zjistíte, že je mascarpone příliš husté, můžete jej zředit právě odkapanou tekutinou.

Autorský článek

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu