Trápí vás cévní či zažívací potíže? Zkuste bylinu, která se používá již od antiky
Jedná se o stálezelený polokeř vysoký až půl metru. Celá rostlina je silně aromatická. Kvete žlutě od června do srpna. Plodem je tobolka se srpovitě zahnutými semeny. Sbírá se kvetoucí nať, která má široké upotřebení.
Jak na náš organismus routa působí?
- zpevňuje a rozšiřuje cévy
- má protisklerotické působení
- zabraňuje krvácení
- prevencí mozkové mrtvice
- snižuje vysoký tlak krve
- příznivě působí na zažívací trakt, zejména na žlučník
- podporuje vylučování žluče a tlumí křeče vnitřních orgánů
- při bolestivé a nepravidelné menstruaci
- při závratích
- návalech krve do hlavy
- bolestech hlavy a podobně
Routa má zvláštní chuť, i proto se používá hlavně jako tinktura. Obvykle se dávkuje dvakrát až třikrát denně po dvaceti kapkách. Jako čaj se připravuje formou déle luhovaného nálevu. Pro vymývání ran je možné dělat i odvar. Neznámá bylina, která chrání naše srdce. Znáte její úžasné účinky?
Routa je mírně toxická, určitě proto nepřekračujte doporučené dávky. Vůbec se nesmí užívat v těhotenství. S routou zacházejte opatrně i při sběru. Při styku s pokožkou totiž vyvolává alergie, jež se projevují jako poleptání kůže.
Bylina se používá také v kosmetice při výrobě voňavek a krémů. Listy routy uplatníte i v kuchyni, konkrétně v malém množství jako koření do tučných masitých jídel i do tvarohových pomazánek nebo sýrů. Občas se užívá i k ochucení drinků.
Routa pochází z jižní Evropy, tam a na Balkáně roste planě. V České republice je poměrně častá na zahrádkách, občas ji najdeme planě růst poblíž zahrádkářských kolonií. Kvetoucí nať se sbírá za slunných dnů dopoledne. Tři základní bylinky, které by neměly chybět ve vaší kuchyni.
Routa dá i dvě sklizně do roka. Nať schne pomalu, proto je dobré sušit ji v průvanu a obden ji obracet. Sušenou nať dobře uložíme, neboť snadno natahuje vzdušnou vlhkost. Routa má ráda teplé a slunečné stanoviště. Je odolná proti mrazům.