Jaro se blíží a s ním spojená jarní očista organismu
V průběhu podzimu a zimy je naše tělo vystaveno různým nežádoucím vlivům. Chladnému počasí, studenému větru, vlhku, změnám teploty při přecházení zvenku do vytopených místností a podobně. Na jaře se probouzí k životu vše, co mezitím spalo, a právě proto bývají jarní měsíce tím pravým obdobím pro zahájení očisty a detoxikace lidského organismu.
K čemu je jarní detoxikace?
Díky očistě organismu budete méně unavení, odolnější fyzicky i psychicky a zbavíte se nepotřebných, pro tělo mnohdy nadbytečných nebo dokonce i nebezpečných látek.
Příčinou našich obtíží a nepohodlí organismu bývá nejen způsob, jakým žijeme, ale také nesprávná životospráva, nedostatek odpočinku a spánku, překyselení organismu.
Naše tělo je pak zahlceno škodlivými látkami a přetíženo toxiny. To se následně projevuje únavou, poruchami zažívání, únavovým syndromem, bolestmi hlavy a kloubů, menstruačními bolestmi, případně i potížemi spletí.
Jak začít s detoxikací těla?
Je potřeba si uvědomit, že detoxikace bez úpravy stravy má minimální efekt. Během detoxikační kůry doporučuji vyloučit maso, mléčné výrobky, pšenici, sladkosti, uzeniny a polotovary. Můžeme konzumovat sojové výrobky (tempeh, miso), občas ryby, žitné a ovesné obiloviny, obilné kaše, luštěniny (čočka, fazole, cizrna, hrách), mnoho zeleniny, ovoce, semínka a za studena lisované oleje (lněný, konopný, makadamový apod.) Samozřejmostí je vyloučit alkohol a nekouřit.
Co budete pít?
Na 10 kilogramů váhy byste měli vypít 40 decilitrů vody. Tím ale příjem tekutin nekončí, důležité na pročištění jsou i bylinné čaje, např. heřmánkový nebo zelený. Po ránu je dobré dát si teplou vodu s vymačkaným citronem, nastartujete tak organismus. Samozřejmostí je vynechání alkoholických nápojů.
Očista tlustého střeva
Očista tlustého střeva je základním principem detoxikace, protože právě vněm vznikají ty nejstrašlivější toxiny otravující tělo. „Průměrný Čech jí velmi málo ovoce a zeleniny, nekonzumuje žádná zrna, málo pije, naopak si dopřává hodně mléčných výrobků, bílého pečiva, uzenin a ohromné množství masa a sladkostí. Velmi málo cvičí a každý den sedí i patnáct hodin,“ shrnuje Škába, výživový specialista, alarmující informace. Toto vše podle něj přispívá k tomu, že se na stěnách střeva usazují velké nánosy zbytků potravy, zahnívají tam, postupně ucpávají a zmenšují průměr střeva.
Toxické látky se pak dostávají cévním systémem do jater a do celého těla. Nejúčinnější technikou, jak tlusté střevo čistit, je podle něj jeho výplach vodou. Postupné napouštění a vypouštění vody o různé teplotě v trvání několika procedur (od tří po osm). „Domácí a neodborná aplikace klystýrů je pro mnohé lidi nepřijatelná i nebezpečná, modernější technologie jsou pohodlnější a mnohdy méně časově a psychicky náročné. A hlavně, což je nejdůležitější, bezpečnější.“
K detoxikaci jater je ideální zelenina
Po očistě střev se určitě zaměřte také na vyčištění jater. Jsou největší a nejdůležitější žlázou lidského těla a pomyslnou „detoxikační továrnou“. Pokud fungují špatně, celé tělo strádá a ostatní systémy těžce pracují. „K detoxikaci jater je ideální extrakt z červené řepy, z petržele, z ostropeřce mariánského, z pampelišky nebo z kurkumy (lze použít kari koření),“ doporučuje Škába.
Pijte zeleninové šťávy
Následně prolejte tělo živinami. Například odšťavňovači si můžete dělat každý den šťávy, pro začátek alespoň 3dcl denně. Zkuste kombinaci: kousek brokolice, červené řepy, celeru, mrkve, papriky, okurky, petržele, kedlubny, kapusty, stroužek česneku a trochu bílé a červené cibule se špetkou zázvoru a kari koření. Šťávy se dostanou do krevního oběhu během několika minut a tělo se zaplaví obrovským přílivem vitamínů, minerálů, fytoživin, enzymů a detoxikace se urychlí. Zeleninové šťávy je ideální konzumovat nejlépe po celé období detoxikace. Již i během očisty střev.