Tipy, jak oloupat pomeranč snadno a elegantně

Ostatní 22. května 2019 | 12:12 — Monika Moorová
Pomeranč je velmi chutné a zdravé ovoce, mnohé ale od jeho konzumace odrazuje loupání kůry. Často to jde velmi těžce - sladká šťáva vám zalepí ruce a nemluvě o tom, jak je nepříjemné, když vám stříkne do očí.
Dalších 7 fotografií v galerii
Oloupat pomeranč bývá někdy poněkud obtížné / Shutterstock

I pomeranč lze přitom oloupat velmi snadno, existuje trik, se kterým to zvládnete bez špinavých rukou a pár sekund. Metod, jak oloupat pomeranč, je hned několik. Většina lidí volí klasické loupání kůry rukama kolem dokola nebo jak to jde. To je však zbytečně zdlouhavé, pracné a ve většině případů máte ruce od lepkavé šťávy. Vyzkoušejte něco nového.

Loupání nožem

Vezměte si ostrý nůž. Bude vám stačit i malý nožík s ostrou špičkou. Vsuňte špičku nože pod slupku pomeranče na horní straně a odřízněte horní konec slupky. Potom si pomeranč otáčejte v ruce a nožem postupně odřízněte i zbytek slupky.

Tímto způsobem oloupejte celý pomeranč. Nůž byste měli mít směrem k sobě a pomerančem byste měli během loupání otáčet. Slupka by se měla odlupovat v jednom kuse. Když omylem odříznete i kousek pomeranče, nic si z toho nedělejte – když budete trénovat, brzy se zlepšíte.

Můžete nožem také vertikálně naříznout slupku pomeranče, aby se vám snáze loupal rukama. Dejte si ale pozor, abyste neřízli příliš hluboko a pomeranč vám nevytekl.

Loupání lžící

Položte si pomeranč na stůl a dlaní ho po něm poválejte, aby se slupka uvolnila. Pak vezměte ostrý nůž a udělejte po straně pomeranče asi 3 cm dlouhý vertikální řez. Prořízněte celou slupku, ale dejte pozor, abyste neřízli do dužiny pomeranče.

Vsuňte pod slupku lžíci, postupně jí posouvejte lžíci pod slupkou a tímto způsobem pomeranč oloupejte.

Bleskové oloupání pomocí tří řezů

Vůbec nejrychlejší a nejčistší metoda je ale pomocí tří jednoduchých řezů. Ostrým nožíkem odřízněte vrchní a spodní část pomeranče. Pak proveďte třetí řez, a to od vrchu dolů tak, že se nožem zastavíte ve středu pomeranče. Ovoce pak krásně rozděláte jako harmoniku, ze které jednotlivé měsíčky snadno vyloupnete.

Dvojí efekt

Pomeranč lze oloupat i tak, že vám ještě kůra poslouží jako krásný svícen. Stačí naříznout pomeranč nožem po obvodu, snažte se projet ostřím jen kůru, nikoliv dužinu. Pod naříznutí vložte lžíci oblou stranou nahoru a postupně kolem dokola kůru uvolňujte. Totéž pak proveďte se spodní částí. Pak už jen stačí obě poloviny kůry z pomeranče sundat. Kromě toho, že máte bez špinavých rukou oloupaný pomeranč, ještě jste získali dvě čepičky z kůry. Vezměte si vykrajovátko na cukroví a dospodu jedné z částí vykrojte třeba srdíčko. Do druhé půlky dejte čajovou svíčku a přikryjte půlkou s vykrojeným otvorem. Svícen nádherně vypadá a ještě lépe voní. O tom, jak využít banánovou slupku, si přečtěte zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu