Úžasná pochoutka, kterou si doma vyrobíte za zlomek ceny, než kolik za ni zaplatíte v obchodě
Sušená rajčata v oleji jsou oblíbenou středomořskou pochutinou. V českých supermarketech je sežene snadno, ale zaplatíte za ně dost peněz. Připravte si za zlomek ceny tuto dobrotu sami.
Jestliže máte zrovna nadbytek rajských jablíček a nevíte co s nimi, nejlepší způsob, jak je využít, bude je usušit. Pokud máte speciální sušičku, máte vyhráno, pokud ne, můžete je sušit za nízké teploty v troubě. Tento proces odstraní nadměrnou vlhkost a koncentruje jejich chuť. Rajčata jsou po této proceduře jemná a přitom vláčná.
Co budete potřebovat?
- 1 kg zralých rajčat
- 8–10 stroužků česneku
- 3-4 lžíce sušené bazalky
- olivový olej
- mořskou sůl
Postup
- Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.
- V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.
- Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájeným česnekem. Zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená, a máte hotovo.
Široké využití
Sušená rajčata jsou oblíbenou ingrediencí hlavně v italské a středozemské kuchyni. Na rozdíl od čerstvých rajčat mají opravdu plnou intenzivní chuť. Můžete z nich třeba uvařit skvělou omáčku na těstoviny anebo se hodí k masu. Výborně také chutnají v salátech, rizotu, sendviči nebo třeba na pizze.
Pomazánka se sušenými rajčaty, kozím sýrem a rozmarýnem
Suroviny
130 g másla, 130 g čerstvého kozího sýra, 10 ks sušených rajčat, 2 snítky rozmarýnu, podle chuti sůl a čerstvě mletý pepř.
Postup
Sušená rajčata zalijete horkou vodou a necháte asi 5 minut odpočinout. Potom vodu scedíte, rajčata osušíte a nakrájíte najemno. Máslo vyšleháte společně s kozím sýrem a přidáte nakrájená rajčata a nasekaný rozmarýn. Dochutíte jemně solí a čerstvě mletým pepřem. Pomazánka si bude nejlépe rozumět s ryze italským pečivem, vyzkoušejte třeba ciabattu nebo focacciu. Skvěle dochutí také grilovanou cuketu nebo jakoukoliv jinou grilovanou či pečenou zeleninu. Proč byste si měli rajčata dopřávat každý den? Čtěte více,