Do kdy je normální, aby děti nosily plínky a kdy začít s učením na nočník

Děti 30. ledna 2020 | 15:14 — Anna Novotná
Už vás přebalování nebaví? Chcete ušetřit peníze za plínky a nemuset neustále převlékat počůranou peřinu a každý den dávat dítěti čisté pyžamo, protože plenky prostě protečou? Možná už je na čase, aby se dítě naučilo chodit na nočník.
Další 3 fotografie v galerii
Každé dítě je připravené v jiném věku / Depositphotos

Pokud máte pocit, že už je vaše dítě schopné pochopit vaši prosbu, aby čůralo na nočník, začněte s učením. Dříve to opravdu nemá smysl. Dítě, které ještě neumí sedět, neumí si na nočník dojít, neovládá svůj svěrač a není schopno splnit jednoduchý úkol, který mu zadáte, nemá zatím na nočníku co dělat. Ono neumí utéct a tak se možná po čase opravdu do nočníku vyčůrá, ale je to vážně jen náhoda.

Do prvních narozenin s plenou

Až do věku jednoho roku není dítě schopné své vylučování ovládat. Je to pro něj pouhý reflex, který téměř ani nevnímá. Děti starší jednoho roku však již mají močový měchýř o něco větší a jsou při dobrém tréninku schopné moč i několik hodin zadržet. Dítě je také schopné si potřebu vyměšování uvědomovat a cíleně ji i oddálit. I nervový systém je již natolik vyspělý, že se děti mohou začít učit chodit na nočník.

Kdy začít s učením na nočník

Nikdo ale nemá doma tabulkové dítě, a proto se sfouknutím svíčky na prvním narozeninovém dortu nechtějte od dítěte zázraky. S učením na nočník a odkládáním plenek vyčkejte až na dobu, kdy dítě:

  • bude velmi nespokojené z plné plínky
  • bude mít dostatečnou kapacitu močového měchýře
  • jeho svěrače budou vyvinuté natolik, aby moč a stolici udržely
  • bude mít suchou plenu po dobu dvou až tří hodin
  • nebude v období odmítání
  • bude se umět samo svléknout a obléknout
  • splní jednoduchý zadaný úkol
  • před čůráním/kakáním do pleny pozastaví svoji činnost
  • svou potřebu bude umět vyjádřit slovy (například „e-e“)

Občasná nehoda předškoláka

Na občasnou nehodu s počůráním mají děti nárok zhruba do pátého roku věku. Je běžné, že se některé děti mezi 2-4 rokem v noci občas počůrají. Může za to nevyzrálost koncentrační schopnosti ledvin, menší kapacita močového měchýře a nedostatečná kontrola koordinace jeho vyprazdňování. I tak je ale lepší tyto noční nehody konzultovat s dětským lékařem. Někdy se jich dá jednoduše zbavit kontrolováním příjmu tekutin dítětem před spaním.

Noční pomočování starších dětí

Děti starší pěti let už by měly být schopny udržet moč i přes noc. Pokud tomu tak není, může být na vině enuréza, tedy porucha schopnosti udržet moč. Tento problém obvykle není vyvolán žádnou psychologickou nebo psychiatrickou poruchou, ale ani funkční nebo anatomickou poruchou močového měchýře. Dítě se však může cítit méněcenné a pomočování může mít vliv na jeho psychiku.

Proto se musí noční pomočování ihned začít léčit úpravou pitného režimu, ale rovněž farmakologicky. Neléčené noční pomočování totiž může způsobovat prohlubování psychických problémů dítěte, což negativně ovlivní jeho sebevědomí, dítě začne cítit pocit viny, hanby a ztratí sebeúctu.

S léčbou enurézy by proto neměli rodiče otálet a navštívit s dítětem co nejdříve pediatra, aby nemoc potvrdil nebo vyvrátil a navrhl další postup, aby dítě mohlo co nejdříve začít normálně žít. Dále čtěte: Jak léčit závislost dětí na internetu. Zákazy rodičů to nevyřeší.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu