Pokud svým dětem dopřáváte sóju a tofu, pak je doslova dopujete hormony

Děti 28. dubna 2020 | 09:14 — Anna Novotná
Tofu. Tato bezmasá pochutina je oblíbená především u vegetariánů, veganů a často ji vyhledávají i příznivci zdravého životního stylu. Jenomže pozor. Tofu obsahuje látky, jedna z nichž ovlivňuje hormonální systém. A zvláště děti by ho určitě neměly jíst.
Další 4 fotografie v galerii
Sója a výrobky z ní obsahují látky podobné estrogenu / Depositphotos

Sója a výrobky z ní se těšily přízni všech, kdo chtěli žít zdravě. Dát si místo řízku plátek tofu bylo důkazem toho, jak to člověk myslí odpovědně se svým zdravím. V dnešní době se sóji nedá prakticky vůbec vyhnout. Je ve všem a podle některých výzkumů ji dokonce obsahuje tři čtvrtiny výrobků v supermarketech.

Navíc netušíme, že si můžeme škodit. Obezřetnost je namístě zejména u dětí, ale nejen u nich. Kdo jí sóju příliš často, mohou se mu objevit problémy se štítnou žlázou, u dětí a žen v přechodu hormonální výkyvy. Proč?

Dopování hormony

Výrobky ze sóji obsahují přírodní toxické látky, které negativně působí na štítnou žlázu. Pro děti je nevhodná vysoká konzumace sóji také kvůli přítomnosti tzv. fytoestrogenů, které mohou do určité míry působit jako lidské estrogeny. Takže pokud dáváte svým dětem často sóju v jakékoliv podobě, dopujete je vlastně hormony. A dle některých studií dítě, které je krmené sójovými náhražkami, obdrží estrogenní ekvivalent pěti antikoncepčních pilulek denně.

Další minusy

Sójové boby jsou bohaté na přírodní toxiny, také známé jako antinutriční látky. To zahrnuje velké množství inhibitorů, které odrazují enzymy potřebné pro trávení bílkovin. Tyto inhibitory se nezničí ani při vaření. Výsledkem mohou být rozsáhlé žaludeční nevolnosti, poškození pankreatu a vznik rakoviny. Většina sóji je v dnešní době geneticky modifikovaná a obsahuje vysokou koncentraci pesticidů ze všech potravin. Sójové boby jsou také bohaté na fytáty, které blokují vstřebávání minerálů. Kromě toho také blokují enzym trypsin, který je potřebný pro správné trávení bílkovin. Podle některých studií existuje souvislost mezi konzumací sóji a snížením plodnosti a předčasným nástupem pohlavní dospělosti. A také se objevují informace, které poukazují na souvislost mezi příjmem sóji a vznikem vývojových poruch během nitroděložního vývoje.

Lepší fermentované

To vše ale neznamená, že nutně musíte přestat jít sójové výrobky okamžitě. Nevhodné látky, které  obsahuje, jsou rizikové zejména tehdy, pokud jí jíme dlouhodobě hodně. Pokud se i přes celkovému nedoporučení této potraviny její konzumace nevíte vzdát, pak existuje pár typů sóji, které jsou bezpečné ke konzumaci. Všechny z nich zahrnují fermentaci. K nim patří misso, natto, tempeh, sojová omáčka. Psali jsme také: Pravidelné pití instantního kakaa dětem škodí. Nahradit jej můžete karobem nebo ořechovým kakaem.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu