Mléčné řezy, pribináčky a další dětské svačinky jdou vyrobit i doma. Ušetříte a budete přesně vědět, co vaše dítě jí
Malé děti potřebují pro svůj růst pravidelnou stravu. To samozřejmě zahrnuje nejméně dvě svačiny denně a každý, kdo má malé děti, moc dobře ví, jak nákladné jsou některé pochoutky, které děti milují. Ale nezoufejte, můžete jim je dopřát, i když máte trochu hlouběji do kapsy. Stačí si nakoupit správné suroviny a pustit se doma do jejich přípravy. Není to nic složitého, přitom výsledek je srovnatelný s originálem. Děti vás budou milovat a vy ušetříte hromadu peněz.
Vyrobte si domácí pribináček
Smetanovo-tvarohový krém milují nejen děti, ale i mnozí dospělí. Pokud se vám nechce dávat 20 korun za kelímek, připravte si jej doma.
Ingredience
- 200 ml 30% smetany ke šlehání
- 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
- cukr
- 1 vanilkový cukr
Postup
Tvaroh prošlehejte s vanilkovým cukrem, dle chuti oslaďte krupicovým cukrem a nechte chvilku stát, aby se cukr rozpustil. Pak do tuha ušlehejte smetanu a opatrně ji vmíchejte k tvarohu. Rozdělte do mističek, nechte chvilku vychladit a podávejte. Pokud máte chuť na kakovou verzi, použijte pařížskou šlehačku nebo trochu kakaa. Podle chuti také můžete přidat více smetany nebo tvarohu.
Jak na mléčné řezy
Také oblíbené mléčné řezy nejsou v obchodě zrovna nejlevnější záležitostí. Domácí výrobou ale jejich cenu snížíte na minimum. Následující recept počítá s přípravou 10 kusů mléčných řezů.
Ingredience na těsto
- 80 g polohrubé mouky (lze i špaldovou jemně mletou)
- 3 velká vejce
- 70 g přírodního cukru nebo jeho alternativu (kokosový cukr, sušená třtinová šťáva atd.)
- 2 lžíce oleje
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva
Ingredience na náplň
- 1 měkký tvaroh v kostce
- 70 g másla
- 125 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíci medu nebo rýžového sirupu na doslazení
Postup
Vejce s cukrem ušlehejte do pěny, přidejte olej a zlehka zapracujte prosátou mouku s kakaem a lžičkou kypřícího prášku. Těsto rozetřete v tenké vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 8 až 10 minut. Vyklopte na tác, sloupněte pečicí papír a nechte vychladnout.
Připravte si krém tak, že do hladka rozmíchejte tvaroh s povoleným máslem a na závěr vlijte smetanu ke šlehání a společně prošlehejte, aby smetana zhoustla. Oslaďte podle chuti.
Upečenou placku překrojte na půl. Jednu půlku potřete krémem a přiklopte tou druhou. Dejte zchladnout na pár hodin do lednice a pak nakrájejte na obdélníčky.
Ovocná přesnídávka není nic těžkého
Pokud si vaše ratolesti rády pochutnávají na přesnídávkách, může se vám nákup skleniček s touto pochoutkou pěkně prodražit. Využijte sezonní ovoce a připravte jim chutnou domácí přesnídávku. Budou se jim dělat boule za ušima. Teď na podzim například není nouze o jablka.
Ingredience
- 5 kg jablek
- cukr
- voda
- vanilkový pudinkový prášek
- libovolné ovoce
Postup
Jablka oloupejte a zbavte jadřinců. Dejte je do hrnce, přilijte vodu tak, aby byly na dně asi tak 4 cm vody, ale aby jí tam nebylo zase moc. Přesnídávka by pak byla řídká. Jablka duste tak dlouho, až změknou. Měkká jablka ponorným mixérem rozmixujte a podle chuti můžete pyré osladit.
V hrnku ve trošce vody rozmíchejte pudink a nalijte do rozmixovaných jablek. Dejte na plotnu a vařte do zhoustnutí. Jablečnou přesnídávku nalijte do skleniček a asi 20 minut sterilujte.
Přesnídávku můžete různě dochutit i dalším ovocem, k jablkům lze přidat třeba jahody, borůvky, hrušky nebo meruňky. Psali jsme také: Pravidelné pití instantního kakaa dětem škodí. Nahradit jej můžete karobem nebo ořechovým kakaem.