Naučte vaše dítě chodit na nočník. Klíčové je na načasování

Děti 27. ledna 2021 | 10:14 — Klára Sanders
Každé dítě je jiné a platí to i u učení dítěte chodit na nočník. Důležitá rada je, že než začnete učit své dítě chodit na nočník, mělo by chápat, co od něj chcete.
Další 3 fotografie v galerii
Dítě mladší jednoho roku věku nemá na nočníku co dělat / Depositphotos

V současnosti se většina odborníků přiklání k názoru, že ideální věk pro učení dětí chodit na nočník je mezi dvěma až třemi roky. Samozřejmě záleží také na dítěti, jeho vyspělosti, chápání a ochotě spolupracovat. Dítě by zkrátka mělo projevit jisté známky připravenosti.

Dlouhému sezení na nočníku již odzvonilo

V dnešní době se již nedoporučuje dítě na nočník vysazovat s očekáváním, že se dříve nebo později vyčůrá. Tím spíš ne ve chvíli, kdy dítě ještě není schopno samo sedět. Metoda, kdy se nesedící dítě posadí na nočník a přiváže plenou k postýlce by měla zůstat pohřbena v propadlišti dějin. Nejenže dítě není schopné si vykonanou potřebu ani uvědomit, ale navíc mu tím zaděláváte na pozdější nenávisti nočníku a co hůř, ničíte mu páteř.

Začněte nejdříve v roce

Dítě mladší jednoho roku věku nemá na nočníku co dělat. Ano, existují děti, které jsou vyspělejší než jiné děti, a potom toto tvrzení neplatí. Většina dětí však do prvních narozenin neumí své vylučování ovládat, jelikož je to pro ně pouhý reflex, který ani nevnímají. Po roce věku mají již močový měchýř o něco větší, potřebu si jsou schopny uvědomit a cíleně zadržovat a jsou již natolik mentálně vyspělé, že lze začít s tréninkem.

Dítě by mělo být připravené

Věk ovšem není jedinou podmínkou pro učení dítěte chodit na nočník. Rozhodně nezačínejte s učením dříve, než si vaše dítě nebude schopné o čůrání říct. Rovněž by mělo být schopné potřebu zadržet, na což potřebuje mít dostatečnou kapacitu močového měchýře a dostatečně vyvinuté svěrače. Kontrolujte plenu a bude-li dvě nebo tři hodiny suchá, dítě již zadržování evidentně schopné je. Dítě také většinou začne projevovat velkou nespokojenost z plné plínky. Výhodou je, když je dítě schopné se i samo svléknout a obléknout, ale není to podmínkou.

Jak začít s učením

Rozhodně na dítě nijak netlačte a nenadávejte mu, když po týdnu nebude čůrat do nočníku. Někdy to dítě pochopí hned, jindy nočník odmítá. Pokud nočník sabotuje, klidně učení o pár týdnů odložte. Není cílem dítěti nočník zprotivit a udělat z něj povinnost.

Dobré je nejprve dítě s nočníkem nenásilně seznámit. Postavte ho třeba do obýváku nebo k dětským hračkám a ukažte dítěti, k čemu slouží. Můžete na něj posadit panenku a nalít do nočníku trochu vody a dělat velké haló kolem toho, že se panenka vyčůrala. Jakmile jí bude chtít dítě napodobit, máte z části vyhráno. Často dítěti ukazujte, jak panenka čůrá a choďte společně vylévat obsah nočníku do záchodu. Také stále opakujte, že panenka „čůrá“, dělá „e-e“ a podobně.

Rady a tipy pro začátek:

  • Ukažte dítěti, že má na nočníku tlačit.
  • Posaďte ho (pokud chce) na nočník a před ním přelévejte vodu z jedné sklenice do druhé.
  • Držte nad nočníkem panenku a zezadu za ní lijte do nočníku vodu - vypadá to pro dítě velmi věrohodně - uvěří, že panenka čůrá a bude ji chtít napodobit.
  • Z prvního úspěšného pokusu udělejte velkou událost.
  • Obsah nočníku ukazujte členům rodiny a tleskejte.
  • Choďte nočník vylévat a splachovat WC – děti to baví.
  • Nechte dítě běhat bez kalhot – pokud se neumí svlékat.
  • Nechte děti čůrat při sprchování, lépe pochopí, co jim odkud teče.

Sledujte signály, které dítě dává

Když už dítě bude znát slovo „e-e“ a jemu podobné, bude schopné si o čůrání říct. V tu chvíli je dobré, aby už dítě začalo zase nosit kalhoty. Často děti chodí nahaté krásně na nočník, ale ve chvíli, kdy je znovu oblečete, začnou čůrat do kalhot. Myslí si totiž, že mají plínku a že zůstanou v suchu. Toto přechodné období netrvá dlouho a dítě si brzy uvědomí, že je lepší říct „e-e“, než běhat v mokrých kalhotách. Můžete mu pomoci tak, že se ho budete ptát, zda nepotřebuje čůrat. Sem tam ho můžete na nočník posadit preventivně a říct mu, ať se vyčůrá. Když se nevyčůrá, nevadí, vyčůrá se později.

Hlavně se netrapte tím, že všechny děti v okolí už na nočník chodí a to vaše ne. Stále dokola si opakujte, že každé dítě je unikát a nárok na plenky má až do tří let věku. Psali jsme také: Dětské nemoci, které jsou vysoce nakažlivé. Rozpoznejte příznaky páté a šesté nemoci

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu