Změna jídelníčku dokáže prodloužit život až o 13 let. Nová studie také radí, v kolika letech začít a jak se stravovat

Děti 14. dubna 2024 | 07:44 — redakce
Změna jídelníčku skutečně může významně prodloužit život a není to už jen názor výživových poradců. Úplně nová studie dokázala, že pokud se budeme stravovat zdravě už od mládí, můžeme si prodloužit život až o 13 let.
Další 1 fotografie v galerii
Středomořský jídelníček je údajně nejzdravější na světě / Depositphotos

Studie dokonce vytvořila modely pro jednotlivé věkové kategorie v případě, že dojde ke změně jídelníčku z hromady červeného masa a průmyslově zpracovaných potravin na stravu, která obsahuje více ovoce a zeleniny, luštěnin a celozrnných potravin.

Pokud by ženy takto jedly od 20 let věku, mohl by se jejich život prodloužit zhruba o 10 let, jak uvádí studie zveřejněná v časopise PLOS Medicine. U mužů to ve stejném případě může dělat až 13 let. Muž, který se stravuje zdravěji od 20 let, by si mohl prodloužit život o 13 let. Ale co ti, kterým už dvacet dávno není? Studie prokázala, že změna stravy u žen ve věku 60 let může prodloužit  život dokonce až o osm let a u mužů až o devět let.

Červené a zpracované maso

To je oč tu běží. Méně červeného a zpracovaného masa, jako je slanina, klobásy a konzervované lahůdky, které jsou spojovány s významnými zdravotními riziky, včetně ischemické choroby srdeční a rakoviny střev. 

Nahrazení červeného a zpracovaného masa libovým drůbežím, rybami a rostlinnými bílkovinami je jedním ze způsobů, jak rychle vylepšit svoje stravování. Mezi rostlinné bílkoviny patří sójové boby, cizrna, čočka a další luštěniny, tofu, tempeh, ořechy, semena a celá zrna jako quinoa. Některé druhy zeleniny, jako je brokolice, také obsahují vyšší množství bílkovin.

Jak vylepšit jídelníček

Zdá se, že všechny cesty vedou ke středomořské stravě. I nová studie ji uvádí jako nejlepší a nejzdravější způsob stravování. Pod středomořskou stravou si nemusíte nutně představovat pouze francouzskou kuchyni, ale prakticky všechny z oblasti středomoří, ať jde o italskou, řeckou nebo balkánskou.

Pro vegetariány se toho prakticky moc nemění, protože jejich strava už je plná ovoce, zeleniny, fazolí, čočky, celozrnných výrobků, ořechů a semínek. Snadný způsob, jak začít jíst na středomořský způsob, je vařit každý týden jedno jídlo s fazolemi, chybět nesmí celozrnné pečivo a zelenina a je dobré se naučit pracovat s bylinkami a kořením.

Zdroj: PLOS, CNN.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Legendární zpěvačka a herečka Barbra Streisandová vydala po letech nový singl

Domácí vaječný koňak jako krásný dárek. S vynikající...

Za studentskou fotku 15 tisíc korun? Ano, a studijní kredity a...

Zásoby na pečení vánočního cukroví extrémně přitahují...

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Je vaším snem zažít pulsující atmosféru nejslavnějšího...

Chtěli byste vědět, jaká zima nás letos čeká? Sledujte...

Zavřít reklamu