Pozor na potraviny, které způsobují nepěkné žloutnutí zubů

Krása 06. listopadu 2019 | 14:55 — Monika Moorová
Víte, co stojí za žlutými zuby? Mimo kouření a zanedbávanou ústní hygienou jsou to i barviva v potravinách, která mohou zanechat na zubech nepříjemný barevný efekt. Které potraviny barví nejvíce, a co s tím?
Další 3 fotografie v galerii
Víte, co stojí za žlutými zuby? / Depositphotos

Barva zubů v první řadě závisí na genech. Hodně lidí má již svůj přirozený odstín mírně nažloutlý. Nicméně žloutnutí a zabarvení zubů ovlivňují i látky, se kterými se chrup dostane do kontaktu. Na co si dát pozor?

Čaje i káva

Je potřeba si dávat pozor nejen na kávu a černý čaj, ale také na bylinkové čaje. Pokud si třeba večer dopřáváte heřmánkový nebo šípkový čaj, riskujete po dlouhodobějším užívání zbarvení zubů dožluta. Čaj si tedy večer určitě dopřejte před čištěním zubů.

Jsou zdravé, ale barví

Silně barvicí účinek má mrkev a červená řepa. Protože ale jde o velmi zdravé potraviny, určitě byste se jich neměli kvůli tomu vzdávat. Pomůže, když si z mrkve a červené řepy uděláte šťávu, kterou budete pít stejně jako džusy brčkem.

Pozor na víno

Fakt, že červené víno ovlivňuje zbarvení zubů, je dobře známý. Že ale může barvit i bílé víno, je pro někoho dost možná překvapením. Bílé víno totiž ze zubů odstraňuje vápník a sklovina je pak v důsledku působení kyselin náchylnější k zabarvení.

Limonády a kolové nápoje

Také limonády mohou při častějším užívání zbarvit zuby. Mnoho limonád totiž obsahuje intenzivní barviva. Ale také kolové nápoje mohou kvůli cukrům, kyselinám a barvivům, které obsahují, zanechat na zubech nehezké skvrny.

Ocet a sójová omáčka

Je to podobné, jako s vínem. Kyseliny a tmavé omáčky, tedy vše, co máte v dresinku svého salátu, dokáží napáchat na vašich zubech velké škody. Kyselina octová, kterou tyto produkty obsahují, mění hodnotu pH v ústech, takže čištění zubů ihned po jídle nemá správný účinek. Odborníci proto doporučují takové jídlo raději zapít minerálkou a zuby čistit až po 30 minutách.

Některé druhy ovoce

Hroznové víno, třešně, borůvky a další druhy ovoce s obsahem ovocné kyseliny a barviv rovněž způsobují zabarvení. Stejně, jako v předešlých případech, i tady pomůže především zvýšená ústní hygiena a dobré čištění chrupu.

Pozor na exotické koření

Exotické koření, které tak rádi používáme, například šafrán, kari, kurkuma, obsahují také silné barvivo a tudíž způsobují zabarvení zubů. I zde dentisté doporučují po jídle nejprve vypít minerálku a zuby vyčistit až uplynutí několika minut. Chcete mít nádherně bělostný úsměv? Kokosový olej dokáže s vaším chrupem doslova zázraky.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu