Vlivem stárnutí kolagen v těle ubývá. Existují způsoby, jakým ho lze doplnit

Krása 11. června 2020 | 11:35 — Anna Novotná
O kolagenu se hovoří v souvislosti s vráskami, ale i bolavými klouby. Čím je tato látka v organismu prospěšná a jakým způsobem ji doplnit, když vlivem stárnutí začne v těle ubývat? A kolik druhů kolagenu vlastně existuje?
Další 4 fotografie v galerii
Kolagen je pro naše tělo velmi přínosný / Depositphotos

Slovo kolagen je odvozeno od řeckého výrazu colla, tedy klih či lepidlo – v našem těle opravdu funguje podobným způsobem. Jedná se o bílkovinu nerozpustnou ve vodě, která působí jako základní stavební hmota pojivových tkání. Možná vás ale překvapí, že je v současnosti známo 27 typů této látky! Až 90 % veškerého kolagenu v těle zaujímá kolagen typu I., který se vyskytuje v kůži, šlachách, kostech a vazech. Kolagen typu II. se nachází v chrupavce.

Čím vším je kolagen tělu prospěšný?

1. Bez vrásek a celulitidy

Dámy si pojem kolagen často spojují s vyhlazením vrásek, protože slouží jako jakési magické zaklínadlo kosmetických firem. O kolagenu se hovoří rovněž v souvislosti se zlepšenou kvalitou vlasů, podporou růstu nehtů a snížení jejich lámavosti. Dosavadní studie opravdu potvrzují, že podávání hydrolyzovaného kolagenu zlepšuje texturu kůže a tím pádem i redukuje vrásky a zamezuje celulitidě.

Nejde však o jediný faktor, který se na stavu pleti podílí, nelze tedy očekávat, že v padesáti letech bude mít pleť stejnou pružnost jako ta dvacetiletá – elasticita se s věkem snižuje, ztenčuje se epidermis (vnější vrstva kůže), zkracuje se životní cyklus kožních buněk i jejich schopnost obnovy, po padesátce se navíc výrazně podepisuje i klesající hladina hormonů.

Pokud jde o pleťové anti-age krémy či šampony s kolageny, slouží především jako ochrana před zevními vlivy, protože kolagen váže vodu v povrchové vrstvě (pokožce), čímž může fungovat jako prevence stárnutí. Kolagenová molekula je však příliš velká na to, aby se z krému dostala do vnitřní struktury kůže – tudy zkrátka cesta nevede.

2. Zdravé klouby

O kolagen se zajímají rovněž lidé, kteří trpí nadměrným zatížením kloubů (například sportovci), jejich záněty či degenerativním onemocněním, anebo ti, kdo překročili padesátku. Často se uchylují k tomu, že pro správnou funkci kloubů dodávají tělu kolagen prostřednictvím doplňků stravy. Je však důležité vědět, že existují dva typy těchto preparátů. Rozdělují se na želatiny a přípravky obsahující hydrolyzované kolageny, tedy spíše kolagenní peptidy – a pak na ty, co obsahují kolageny v přirozené podobě.

„Oba typy látek mají rozdílné vlastnosti, jiný účel podávání, diametrálně odlišné dávkování,“ objasňuje lékař a vysokoškolský pedagog MUDr. Karel Benda, M.B.A. „Zatímco želatiny a kolagenní peptidy klouby vyživují, kolageny v přirozené podobě působí v organismu úplně jinak. Způsobují tzv. navození, nebo, chcete-li, obnovení orální tolerance. Malé dávky kolagenu v přirozené podobě podané perorálně např. Kamzík, aktivují ve střevě buňky lymfatické tkáně, což vyvolá toleranci k onomu antigenu v celém organismu. Pokud organismus předtím proti vlastnímu kolagenu bojoval a ničil ho, teď přestane. Nebo je alespoň jeho reakce mírnější. Pochopit a správně využít princip orální tolerance by mělo velký význam u všech autoimunitních onemocnění, respektive u všech stavů, kdy imunitní systém organismu ničí antigeny vlastní,“ doplňuje specialista.

3. Vliv na kosti i cévy

Zdraví kostí nesouvisí pouze s vápníkem, i tady kolagen hraje roli – v kostech i zubech je přítomen kolagen I. typu, zatímco povrch kosti v kloubním spojení pokrývá kolagen II. typu. Nedostatek kolagenu může mít rovněž negativní vliv na stav srdce a cév, protože kolagen snižuje hladinu cholesterolu.  

Jak kolagen získat?

Určité množství kolagenu lze získat z jídla. Jako jeho zdroj se uvádějí například gumoví medvídci – jenže tyto bonbony zároveň obsahují i cukr. A přebytek glukózy se částečně váže na proteiny jako je kolagen či elastin. Ty potom ztrácejí svou pružnost a pevnost, což je kontraproduktivní. Kolagen je rovněž obsažen ve vepřovém a hovězím mase či vařené kůži, tyto pokrmy by však z hlediska zdravé výživy neměly být součástí každodenního jídelníčku.

Ti, kdo chtějí kolagen doplňovat pravidelně, tedy často sáhnou po potravinových doplňcích. Zde je ovšem opět důležité se zaměřit na to, zda chceme klouby pouze vyživit (kolagenními peptidovými doplňky), anebo nastartovat samoozdravný proces v organismu. Pro správnou tvorbu kolagenu v organismu je také důležitý vitamin C, který podporuje jeho syntézu. Obsahují jej například šípky, kapusta, papriky, jahody či brokolice, může být však rovnou součástí potravinového doplňku s kolagenem. Tvorbu kolagenu podporuje rovněž konzumace fazolí, čočky či tempehu, které obsahují aminokyselinu lysin. Psali jsme také: Každému sluší jiný tvar nehtů. Jak vybrat ideální pro vás, prozradí jedna maličkost na těle.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu