Pigmentové skvrny trápí především ženy. V zimě je ideální čas s nimi zatočit

Krása 01. února 2021 | 12:56 — Anna Novotná
Pigmentové skvrny na kůži trápí v různé míře spoustu z nás. Tyto nevzhledné fleky mají různé tvary, velikosti i intenzitu zbarvení. Obvykle postihují spíš ženy, a to s tmavší pletí. Ve vetší míře se objevují také v těhotenství. Poradíme, jak je možné se jich zbavit.
Další 3 fotografie v galerii
Na vzniku pigmentových skvrn se podílí především sluneční záření / Depositphotos

Pigmentové skvrny trápí především ženy, a to v každém věku. S přibývajícími roky se však objevují čím dál častěji. Nejčastěji se nevzhledné tmavé fleky objevují v dekoltu na obličeji nebo na hřbetu rukou. Všude, kde jsou lidé vystavení přímému sluníčku, které může spouštět hyperpigmentaci. Kromě slunečního záření je má často na svědomí genetika nebo hormonální vlivy, například užívání antikoncepce nebo těhotenství. V zimě skvrny mohou lehce blednout a může se zdát, že je problém vyřešen. Ovšem jen do dalšího léta. 

Proč pigmentové skvrny vznikají 

Na vzniku pigmentových skvrn se podílí především sluneční záření, proto bývají tyto skvrny viditelné především na sluncem často exponovaných místech - na obličeji, na hřbetech rukou a předloktí. Jejich tvorbu spouští kromě slunečních paprsků také hormonální změny v těle způsobené těhotenstvím či porodem, braním hormonální antikoncepce, výkyvy hormonů v organismu kvůli menopauze. Vlastně téměř vším, čím běžná žena prochází.

Především v letních dnech používejte na celý obličej přes den opalovací krém s faktorem 50+ a nezapomeňte na pokrývku hlavy. Nejhorším nepřítelem pigmentových skvrn je totiž opravdu slunce. Nepodceňujte proto jeho sílu.

Jak se pigmentací zbavit

Citronová šťáva

Už naše babičky doporučovaly mazat skvrny citronovou šťávou. Pokud máte citlivou pokožku, nařeďte si citronovou šťávu vodou nebo medem. Hlavně vydržte. Citron má sice bělicí schopnosti, ale nečekejte zázraky. 

Kosmetické přípravky

Dnes už jsme se od citronu posunuli o něco dále a snad každá kosmetická značka má ve svém portfoliu nějaký přípravek na pigmentové skvrny, ať už bělicí, nebo krycí. Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou tak uloženy hlouběji v kůži, vhodná dermokosmetika s bělicím účinkem, která naruší tvorbu pigmentu, by mohla pomoci. Nejefektivnější a nejsilnější bývá sérum.

Chemický peeling

Máte-li skvrny již výraznější, je dobré zajít k odborníkům. Na pigmentové skvrny je velmi vhodný například chemický peeling.

Chemický peeling je neinvazivní metoda, která slouží:

  • k projasnění a omlazení stárnoucí pleti
  • vyhlazení jemných vrásek
  • zjemnění jizev po akné a rozšířených pórů
  • odstranění pigmentových skvrn
  • také příznivě působí na příliš mastnou pokožku

Chemický peeling je vhodný provádět na obličeji, krku, dekoltu, ale i na hřbetu rukou nebo zádech.

Pro koho je chemický peeling účinný

Chemický peeling je vhodný pro všechny, kdo očekávají rychlé zlepšení vzhledu pleti, zjemnění vrásek a pleti narušené sluncem. Trvá několik minut a používá se při něm peelingová směs různých látek, nejčastěji hydroxy-kyselin. Při ošetření chemickým peelingem lékař nanese směs pomocí štětečku na obličej, samotná regenerace pleti je pozorovatelná bezprostředně po zákroku, prozradila MUDr. Marta Moidlová, která je primářkou prestižního pracoviště špičkové úrovně, které se také podílelo na proměnách v televizním pořadu O 10 let mladší. 

S čím počítat po ošetření chemickým peelingem

Po chemickém peelingu bude vaše pokožka lehce zarudlá a mohou se vytvořit malé stroupky, během 5 - 14 dnů se pokožka začne jemně olupovat. Jako vedlejší účinek středně hlubokého a hlubokého peelingu se může objevit zanícení či ztráta barvy pleti.

U klasických chemických peelingů je důležité se po dobu ošetřování vyhnout slunečnímu záření a užívat krémy s vysokým ochranným faktorem. U tzv. biopeelingů chemických peelingů nové generace ochrana před sluncem není nutná. Lékař na klinice LaserPlastic vám doporučí, jaké přípravky je třeba na ošetřenou pleť aplikovat. Většinou se jedná o přípravky zklidňující pokožku a podporující její regeneraci.

Odstranění pigmentových skvrn laserem

Velmi jednoduchou cestu k odstranění pigmentových skvrn je ošetření laserem. Klinika LaserPlastic je vybavena specializovaným laserem, který je určen právě k odstranění tetování a pigmentací.

Tímto speciálním typem laseru lze elegantně odstraňovat pigmentové skvrny jak vrozené, tak i získané, tzn. stařecké a sluneční pihy a pigmentové skvrny, ale také tetování kdekoliv na těle či permanentní make-up. Zákrok odstranění tetování či pigmentových skvrn není nijak bolestivý. Je velice rychlý a cítíte při něm nepříjemné štípání, pálení. Pokud je ošetřované místo v choulostivější oblasti, místo vám na klinice ošetří speciálním krémem, který pomůže oblast znecitlivět.

Kolik zákroků je potřeba k úplnému odstranění skvrn?

Počet zákroků není možné předem určit, neboť závisí na celé řadě okolností. Co vše hraje roli?

  • typ barviva
  • množství
  • způsob provedení
  • hloubka uložení
  • typ pleti
  • charakter hojení

Odhad se lépe dá provést po zhojení jednoho až dvou ošetření. Interval mezi výkony je dle reakce obvykle 3 - 6 týdnů. Veškeré podrobnější informace se dozvíte přímo na klinice od lékaře, který s vámi bude postup a cenu dopředu konzultovat.

Hojení po laserovém ošetření

Hojení po odstranění pigmentových skvrn (i tetování) probíhá stroupky a trvá obvykle průměrně 5 - 10 dnů, poté je nutno chránit se před sluncem.

Prevence, prevence a zase prevence

Jelikož kůže reaguje již na velice nízké dávky UV paprsků, je třeba se chránit krémem s UV filtrem, který zabraňuje aktivaci melaninu. Nepodceňujte proto pravidelné aplikování krémů s vysokým ochranným faktorem. Těhotné ženy by měly být při opalování ještě více obezřetné! Psali jsme také: Laserová epilace nežádoucích chloupků. Vyplatí se, nebo ne?.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu