Je ideální čas na sběr šípků. Vyrobte z nich olej, který funguje proti vráskám i akné a posiluje nehty a vlasy

Krása 29. září 2021 | 13:06 — Kateřina Kofroňová
Sbírat a sušit šípky zkoušel snad každý. Ale napadlo by vás, že si z nich doma můžete připravit elixír mládí, který je přírodní a navíc dodá pokožce látky potřebné k posílení její obranyschopnosti? Není to nic těžkého a šípků je teď všude dost. Tak vezměte košík a běžte si jich pár ukořistit i pro sebe.
Další 4 fotografie v galerii
Šípky prospívají tělu nejen zevnitř, ale i zvenku / Depositphotos

Šípkový olej je schopen dodat pleti mladistvý vzhled, jelikož posiluje její pružnost, které právě s přibývajícím věkem ubývá a jejíž nedostatek může za viditelné projevy stárnutí. Pokožku skvěle hydratuje, ale dokáže ji zklidnit i v případě podráždění. Rovněž působí proti vráskám a drobným jizvičkám.

Uplatnění pro něj ale najdete i jinde. Jeho skvělé účinky totiž posílí i kvalitu vlasů, nehtů a pomohou vám i s aknózní pletí nebo pigmentovými skvrnami. Jeho výroba je přitom velmi snadná a pokud si natrháte šípky sami, nebude vás stát téměř nic. Tak na co ještě čekáte?

Šípky jsou doslova napěchované cennými látkami, a proto si přímo říkají o nejrůznější zpracování a využití. Obsahují kromě vitaminu C i esenciální mastné kyseliny, linolové kyseliny, provitamin A a karotenoidy, což je dělá vynikajícím přírodním lékem pro naši pokožku.

Jak na šípkový olej

Nasbírejte alespoň dva velké hrnky šípků, které doma důkladně očistěte a omyjte. Poté je vložte do hmoždíře a utlučte z nich pastu. Poté si vyberte olej, který pro výrobu elixíru mládí použijete, budete jej potřebovat 300 ml. Vhodný je například mandlový, jojobový nebo jakýkoliv jiný organický olej. Poté nalijte do nádoby, kterou lze vložit do trouby, olej a šípkovou pastu v poměru 2 : 1 a vložte do trouby vyhřáté na teplotu maximálně 38 °C na 8 hodin. Pal vyjměte z trouby a nechte vychladnout na temném místě. Olej poté přeceďte přes jemnou gázu, nalijte do láhve a uzavřete. Skladujte na temném místě. Můžete přidat pár kapek vitaminu E pro delší dobu konzervace.

Pomůže s akné

Hlavní složkou, která je velmi účinná při boji s akné, je kyselina linolová. Šípky jí obsahují velké množství. Rovněž obsahují tretinoin, který umožňuje přeměnu vitaminu A na retinol, což je nejúčinnější složka při léčbě akné.

Zbaví vás ucpaných pórů a pigmentace

Šípkový olej rovněž pomáhá s ucpanými póry a zesvětluje pigmentaci způsobenou slunečním zářením.

Hydratuje pokožku

Esenciální mastné kyseliny obsažené v oleji udržují silné buněčné stěny, a udržují tak pokožku hydratovanou. Šípkový olej je vhodný jak pro suchou, tak pro citlivou či podrážděnou pokožku.

Odstraňuje vrásky

Klinický výzkum také prokázal, že tretinoin obsažený v šípkovém olejí dokáže bojovat s vráskami, a oddaluje tak proces stárnutí pleti.

Uzdravuje poničenou kůži

Šípkový olej má také tu schopnost, že dokáže urychlit hojení ran a popálenin, a to díky přeměně mastných kyselin na prostaglandiny, které regenerují tkáně a buňky. Rovněž může snížit výskyt strií a jizev, což se hodí především budoucím maminkám.

Posiluje nehty a vlasy

Pokud máte slabé nehty se sklony k lámavosti, masírujte si šípkovým olejíčkem kůži kolem nehtů každý den před spaním. Efekt pocítíte už za týden. Máte-li suché a lámavé vlasy, vmasírujte trochu oleje ke konečkům, nechte hodinu působit a poté omyjte. Možná se budete až divit, jak to funguje.

Ideální odličovač

Díky neutrálnímu pH a rychlé absorpci je šípkový olej ideálním odličovačem. Stačí jen pár kapiček na vatový tampon a zbaví váš obličej zbytků řasenky a make-upu. Psali jsme také: Nasbírejte si při podzimní procházce šípky. Jsou malým zázrakem přírodní medicíny.

Zdroj: simplybeyondherbs.com, link.springer.com (studie), pubmed.ncbi.nlm.nih.gov (studie).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu