Šokující nový trend v péči o pokožku. Odložte veškeré kosmetické přípravky, radí dermatolog z New Yorku

Krása 25. září 2021 | 07:58 — Marcela Plachá
Volání po návratu k přirozenosti zasahuje i do péče o pleť. Přibývá osobností, které se veřejně přiznávají k odmítání mýdel, chemických čisticích prostředků a dokonce i veškerých krémů. Kosmetické firmy proto bijí na poplach.
Další 3 fotografie v galerii
Líčidla umí proměnit každý obličej, ne vždy je to ale ku prospěchu / Depositphotos

Není to tak dlouho, co se začaly propagovat bio potraviny, následně chůze bez bot, mytí vlasů žitnou moukou bez použití jakékoli chemie, umývání domácnosti octem a nyní je trendem zcela odložit veškeré kosmetické pěstící přípravky.

Jak mít krásnou pleť

Odborníci říkají, že základem je spánek a tekutiny. Dermatolog David Goldberg z New Yorku upozorňuje na nehezké následky nedostatečného spánku: „Barva pleti je pak nazelenalá či šedá, postrádá zdravý narůžovělý odstín a retence tekutin v pleti vytvoří otoky kolem očí.“ Jakmile spíme alespoň osm hodin, dodáváme tělu to hlavní, co potřebuje. Co se týče pokožky, pak zejména živiny. Přes den je pak důležité hodně pít – ideálně minerálky a zeleninové vývary, protože udržují příznivé pH v těle.

Bez kosmetiky

Všimli jste si, že muži mívají pěknou pleť i přesto, že nepoužívají téměř žádnou kosmetiku? Není to jen geny. Prostě svou pleť nerozmazlují. Na internetových diskuzích přibývá dívek a žen, které kosmetiku zahodily. „Nepoužívám nic než kokosový olej,“ uvádí padesátiletá Kateřina Bělková z Jihlavy. „Ono se říká, že když se o sebe pleť stará sama, tak není zlenivělá, díky tomu je pak hezčí než ta opečovávaná. Nepoužívám prakticky nic, líčím se minimálně, pleť mám lepší než naprostá většina žen i o dost mladších.“ Upozorňuje ale, že krátce se pleť zhoršila. „Když jsem vyhodila kosmetiku do koše, nějakou dobu trvalo, než si pleť zvykla. Několik týdnů jsem vypadala fakt hrozně.“

Inspirace u americké právničky

Velkou propagátorkou nepoužívání mýdel ani kosmetiky je americká právnička Timy Crofony. Přílišné mydlení pokožky považuje za škodlivé. Make-up přestala používat hlavně proto, že jí vadilo, jak je pleť bez líčidel „jakoby mrtvá“, pak se ženy utvrzují, že přirozené vypadají hrozně. „Hlavní výhodou je, že člověk ušetří strašně moc peněz i času,“ připomíná a dodává: „Nestydíte se za sebe a uvědomíte si, že vypadáme všichni stejně. Neřešíte názor ostatních. Navíc, moje pleť a vlasy vypadají lépe, než když jsem používala všechny ty produkty. Jediným měřítkem ale chci být sobě já sama. Vždy mi přišlo, že někomu dlužím svou krásu. Ale tenhle názor jsem přehodnotila.“

Když už kosmetika, tak správná

Základním pravidlem při péči o pleť zůstává spánek, dostatek tekutin, kvalitní strava. Při samotném líčení platí:

  • Vyčistit pleť
    Bez ohledu na to, v jakou denní dobu krém na tvář aplikujete, musíte si pořádně umýt obličej. Je potřeba zbavit tvář špíny, potu nebo make-upu. Použijete-li micelární vodu nebo odličovací mléko, i to je potřeba následně omýt čistou vodou. Pleť je dobré umývat šetrně, odličovat se např. olivovým olejem, nepoužívat líh. 
  • Vlhká pokožka
    Krém nanášejte vždy na navlhčenou pleť. Krém tak zadrží potřebnou vlhkost přesně tam, kde má. Pokud budete krém nanášet na úplně suchou pokožku, nikdy nebude úplně fungovat.
  • Malé množství
    Méně je více. Při použití většího množství denního či nočního krému dochází k tomu, že příliš dlouho třete tvář. A pokožka obličeje ani není schopna větší množství krému vstřebat. Navíc může také dojít k ucpání pórů. Po malém množství aplikujte několik teček krému po celém obličeji, nejčastěji na čelo, nos, bradu a tváře, a pak je vyhlaďte. O přírodní péči o pleť jsme psali také zde

Zdroj: zdravstvyite.ru, tradicni-terapie.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu