Vyzkoušejte změnu, která vašim vlasům dodá objem a šmrnc. Zamilujte si kudrlinky, omladí vás

Krása 07. října 2021 | 13:10 — Marcela Plachá
Zatímco muži jsou schopní chodit ve stále stejném oblečení a se stále stejným účesem, ženy potřebují změny vzhledu. Ideálně k lepšímu... Kromě šatů tak často mění i své vlasy. Velkou výzvou je zejména nový střih nebo rovnou trvalá ondulace.
Další 3 fotografie v galerii
Při správné péči jsou každé vlasy krásné / Depositphotos

Zbavte se předsudků a vyzkoušejte změnu, která vašim vlasům dodá objem a šmrnc. Zkušená kadeřnice zvládne trvalou ondulaci, aniž by příliš poškodila vlasy, ale přitom byla krásně načechraná. Aktuálně existují tři nejčastější typy trvalé - klasická osmedesátková s velkým objemem a bohatými kudrlinami, přirozené vlny, kdy kadeřník zdůrazní pouze pohyb vašich vlasů a módní vlnění podle posledních trendů, kdy kadeřník vytváří volné velké vlny.

Permanentní styling

Trvalou (moderně se jí říká permanentní styling) si může dovolit víceméně každý. Není vhodná jen pro velmi krátké a oslabené (např. po opakovaném zesvětlování jsou vlasy příliš křehké). Jedná se o chemický proces, při kterém dojde k nezvratné změně ve struktuře vlasu. V praxi to znamená, že přeskupíte keratinovou strukturu vlasu z původní na novou, která bude kopírovat tvar, který je zafixován například na natáčce. Velikost vln či kudrlin záleží na typu a velikosti natočených pramenů, tedy si můžete vybrat, zda chcete jemné malé kudrlinky, nebo větší vlny. Pro takové přeskupení struktury se používá kyselina thioglykolová, která se nanáší na natočené vlasy. Působení této kyseliny vlasy vždy zatíží a pokud máte vlasy barvené, tak je nutné použít zvláštní typ trvalé pro barvené vlasy, která je o něco šetrnější.

Semi trvalá není trvalá

Pokud se obáváte razantní změny, vyzkoušejte tzv. „semi trvalou“, která vydrží maximálně tři měsíce a z vlasů se vymývá postupně. Podobně působí také vodová ondulace, což je dočasné tvarování vlasů. Vlasová struktura se nemění, dochází pouze k dočasnému zploštění průřezu vlasu, a to prostřednictvím tlaku, tahu a usušení. Po namočení vlas nabobtná, ztrácí pružnost a stane se tvárným. Po usušení se mu vrátí pružnost, ale ponechá si dočasně tvar, který mu byl dán za mokra. U vodové je zásadní důrazné vysušení. Také je důležité používat produkty na kudrnaté vlasy. Šampon, kondicionér, olejíčky a krémy, které podporují vlnitost vlasů. Vlasy umýt a při stylingu promačkat do tvaru, který chcete. Pak vyfoukat pomocí difuzéru.

Péče o kudrlinky

Ať už máte vlasy vlnité od přírody nebo z kadeřnického salonu, je důležité o ně správně pečovat. Zejména platí:

  • Nečasat kudrnaté vlasy nasucho, protože hřebeny a kartáče v tomto stavu kudrny poškozují, tedy česat pouze mokré nebo olejem ošetřené vlasy.
  • Vysadit všechno horko, které vlasy poškozuje – žehlení, kulmování, foukání na nejvyšší stupeň, mytí v horké vodě.
  • Nepoužívat šampony obsahující sulfáty (neboli sírany, zejména Sodium Lauryl Sulfate a Ammonium Laureth Sulfate), pro suché nebo hodně kudrnaté vlasy nahradit šampon takzvaným cowashem (mycím kondicionérem).
  • Vyhnout se silikonům (nerozpustné ve vodě) a parabenům, které bývají obsažené v konvenční vlasové kosmetice.
  • Nepoužívat alkoholy, které vlasy vysušují.
  • Omezit frekvenci mytí vlasů – ideální je jednou týdně, ať se vlasy zbytečně nevysušují a neničí.
  • Používat pečující přípravky o kudrnaté vlasy, zejména nezapomínat vmasírovávat olejíčky do konečků vlasů.

Svěřte se profesionálům

Přestože mnohé ženy si umí samy vlasy ostříhat či obarvit, trvalá ondulace paří do rukou kadeřníků. Při nesprávné aplikaci nebo vlivem překročení doby působení, která je únosná pro vaše vlasy, riskujete silný zásah do struktury vlasu, který může být destrukční a vlasy si tzv. upálíte. Takové vlasy se pak roztřepí a při sebemenší mechanické námaze, například při česání se ulomí. Pokud přijmete toto riziko a absolvujete trvalou ondulaci svépomocí, v žádném případě neprodlužujte dobu působení kyseliny! Během této doby kontrolujte na jednom prameni míru nakadeření. Čemu se při péči o vlasy určitě vyhnout jsme psali zde.

Zdroj: santemagazine.fr, tradicni-terapie.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu