Nevylévejte vodu z rýže. Působí blahodárně na kvalitu pleti i vlasů, léčí průjem i další potíže

Krása 05. prosince 2021 | 21:03 — Zuzana Procházková
Až budete příště vařit rýži, nevylévejte vodu po jejím uvaření, uchovejte ji. Rýžová voda zlepšuje kvalitu pleti i vlasů, lečí akné, pomáhá při průjmu a zlepšuje hydrataci těla při velkém fyzickém výkonu. A to není zdaleka vše.
Další 3 fotografie v galerii
Jsou dvě možnosti, jak rýžovou vodu získat / Shutterstock

O blahodárných účincích rýžové vody na kvalitu pleti i vlasů věděli Japonci již před více jak 1000 lety. Rýžová voda je zásobárnou cenných vitaminů, minerálů a esenciálních aminokyselin, dokáže zklidnit podrážděnou pokožku, léčit akné anebo například posilovat hustotu vlasů. Je hojně využívána i v luxusní kosmetice.

Rýžová voda z vaření nebo za studena

Jsou dvě možnosti, jak rýžovou vodu získat. Buď ji můžete použít přímo po vaření rýže, nebo si ji můžete nechat vylouhovat za studena. Pokud se rozhodně pro první způsob, tedy po vaření, pak rýži nezapomeňte předem propláchnout studenou vodou, abyste ji zbavili nečistot, a pro samotné vaření přidejte i třikrát více vody, neboť by se vám jinak všechna vyvařila.

Jestliže si ji chcete raději za studena vylouhovat, pak ji propláchněte, dejte do misky a zalijte dostatečným množstvím vody. Promíchejte a nechte 10 minut odstát. Postup opakujte do té doby, než bude voda bílá, což značí, že se začínají uvolňovat cenné látky.

Zesvětlení pleti

Rýžovou vodu lze využít k zesvětlení pokožky nebo redukci pigmentových skvrn. Možná jste nevěděli, že právě rýžová voda je základem mnoha kosmetických přípravků k redukci pigmentových skvrn a zesvětlení pokožky.

Podpora kvality pleti

Studie z roku 2013 ukázala, že rýžová voda může pomoci zlepšit stav pokožky, která je poškozená sluncem. Je to z toho důvodu, že rýžová voda podporuje tvorbu kolagenu v pokožce, díky čemuž bude pleť pružná a hydratovaná a pomáhá předcházet vráskám.

Pro pevnější vlasy

Pokud máte vlasy bez lesku, poškozené a s roztřepenými konečky, pak hned začněte s rýžovou kúrou. Ta se hodí i pro ty, co mají odbarvené zničené vlasy. Rýžová voda totiž dokáže poškozené vlasy zevnitř vyživit a podpořit jejich zdraví, a to díky látce zvané inositol.

Trávicí potíže

Rýžovou vodu je doporučováno pít, pokud máte průjem, žaludeční potíže nebo jiné problémy s trávením. Je totiž bohatá na vlákninu, čímž podporuje správnou peristaltiku střev. Navíc obsahuje škrob, který má důležitou funkci v podporování růst prospěšných střevních bakterií.

Zabraňuje dehydrataci

Zejména při velkém fyzickém výdeji, kdy se tělo potí, dochází nejen k dehydrataci, ale také ztráte minerálů. Právě rýžová voda díky svému obsahu cenných látek dokáže rychle tělo hydratovat, ale také mu doplnit všechny ztracené minerály. Dále čtěte: Překyselený organismus je častým problémem. Vyřaďte nebo omezte tyto potraviny a budete se cítit lépe.

Zdroj: Skin Ageing, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu