Kolagen se vyplatí užívat. Ideálně ve formě tablet, krémy na vrásky žádný nemají

Krása 12. ledna 2022 | 10:29 — Mirka Malá
O kolagenu v souvislosti s pletí už bylo napsáno doslova všechno. Pleť se zkrátka bez kolagenu neobejde, je pevnější a sem tam dokáže kolagen bojovat i s jemnými vráskami.
Další 1 fotografie v galerii
Kolagenové krémy nemají na vrásky žádný vliv / Depositphotos

Důležité je ale vědět, co skutečně kolagen dokáže a v jaké formě je nejúčinnější. Protože, a to je fakt potvrzený vědou, přidání kolagenu do kůže nebude stimulovat tvorbu dalšího kolagenu, jak to rádi tvrdí výrobci kosmetických produktů s kolagenem. Nicméně je známo, že kolagen má skvělé hydratační účinky, když je aplikován lokálně, takže pokud si například na noc nanášíte na obličej kolagenový krém, nejde rozhodně o nic bezcenného. Lokální kolagenové krémy údajně zlepšují jemné linky a vrásky tím, že nahrazují ztracený kolagen, ale ve skutečnosti je kolagen většinou pouze zvlhčuje. Tím je pleť měkčí a hladší, ale tvorba nového kolagenu reálně neprobíhá.

Jak tedy kolagen používat

Ať už se jedná o kolagenové tablety nebo lokální formu kolagenové péče o pleť, můžete kolagen užívat kdykoliv během dne, ráno nebo večer. Jako hydratační krém lze aplikovat kolagenový krém buď jednou nebo dvakrát denně. U obou forem je ale samozřejmě nejlepší postupovat podle pokynů výrobce.

Potřebujeme vůbec extra kolagen?

Jak už bylo řečeno, kolagen je k dispozici také v orální formě pro zlepšení vlasů, nehtů  i pokožky. Navzdory tvrzení výrobců, že kolagen pomáhá zatočit s vráskami, vědecké studie se k tomuto mýtu staví rezervovaně.

Nicméně mezi kolagenovými krémy a kolagenovými doplňky je rozdíl a odborníci se jednoznačně staví za kolagen ve formě tablet nebo kapslí, kterými se nedá nic zkazit a minimálně z toho budou zdravější vlasy, nehty a klouby.

Potřebujeme tedy užívat vůbec nějaký kolagen? Odpověď na tuto otázku je nejednoznačná. Nicméně odborníci se mírně přiklánějí na stranu kolagenu, zejména z toho důvodu, že kolagen má prokázané přínosy pro klouby, vlasy či nehty.

A pokud by vás ještě v nějakém salónu krásy lákali na kolagenové výplně, tak vězte, že to jsou vyhozené peníze. Od té doby, co byla objevena kyselina hyaluronová, jsou už kolagenové injekční výplně skutečně zastaralou metodou, minimálně z toho důvodu, že oproti kyselině hyaluronové jsou více alergenní. Dále čtěte: Není vaše barva vlasů v zimě to, co jindy? Chladné počasí totiž ovlivňuje barvu vlasů.

Zdroj: Byrdie, Cedars Sinai.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu