Mezi suchou a dehydrovanou pokožkou je rozdíl. Jak to poznáte a co s tím

Krása 04. února 2022 | 08:03 — Mirka Malá
Suchá nebo dehydrovaná pleť je problém, který trápí miliony lidí. A obvykle mají téměř shodné příznaky, tudíž mnozí vůbec netuší, že mezi těmito dvěma problémy je nějaký rozdíl. Ale skutečně jde o dva různé problémy s pletí.
Další 1 fotografie v galerii
Příznaky suché či dehydrované pleti snadno rozpoznáte i doma / Depositphotos

A jak to tedy je? Zjednodušeně řečeno problémy se suchou kůží způsobuje nedostatek přirozené produkce mazu, zatímco dehydratovaná pokožka vzniká při nedostatku vody v pokožce.

Jaké jsou příznaky obou problémů

Jak už bylo řečeno, příznaky jsou si skutečně v mnohém velmi podobné, a je tedy často těžké odlišit, zda je naše pleť suchá nebo dehydrovaná. Obvykle tyto dva problémy od sebe oddělují jen jemné rozdíly.

Dehydratovaná pokožka se může jevit jako matnější a jemné linky, vrásky a tmavé kruhy pod očima jsou výraznější v důsledku nedostatku vlhkosti. Zda je vaše pleť dehydrovaná, můžete zjistit doma malým testem. Stačí sevřít malou oblast obličeje a pokud se rychle nevrátí do původního stavu nebo se snadno zvrásní, jde o dehydrataci.

Suchá kůže má naopak tendenci být šupinatá a často ji doprovází zarudnutí, velká citlivost a podráždění.

Jak pečovat o suchou a dehydrovanou pleť

V některých případech lze dokonce používat k nápravě stejné kosmetické produkty. V každém případě takové, které zvýší hydrataci pleti a posílí její bariéru, která uchová v pleti potřebnou vlhkost.

Můžete použít řadu hydratačních produktů, i těch přírodních, například produkty s aloe vera, dále hlemýždí mucin, med nebo ceramidové produkty. A samozřejmě kyselinu hyaluronovou a glycerin.

Pro pleť, která je suchá, nikoliv dehydrovaná, se velmi hodí produkty s bambuckým máslem, glycerinem, vitaminem E či kyselinou mléčnou.

Důležité je také těmto problémům s pletí předcházet. Takže opravdu dbejte na správnou hydrataci a nebojte se používat různé oleje a séra pod váš noční hydratační krém. Dále čtěte: Na těle jsou chloupky, které byste nikdy neměli trhat.

Zdroj: Martha Stewart, Healthline.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu