Pět nejlepších přírodních léků na akné, které skutečně zabírají a zároveň jsou velmi šetrné

Krása 14. února 2022 | 15:05 — Zuzana Procházková
Akné není záležitostí jen dospívajících, dokáže pořádně potrápit i v dospělosti. Hormony, stres, genetika, dráždivé kosmetické produkty či užívané léky, to vše může přispět ke vzniku akné, bez ohledu na váš věk či pohlaví. Pokud se i vy potýkáte s akné, poradíme vám, jaká přírodní péče na akné skutečně zabírá.
Další 3 fotografie v galerii
V boji proti akné vsaďte na osvědčené přírodní pomocníky / Depositphotos

Akné vzniká v momentě, kdy jsou póry ucpány nahromaděným kožním mazem a odumřelými buňkami. Pokud tedy trpíte akné, pak je nejdůležitější správné čištění pleti, ideálně ráno i večer. Kosmetika určená na aknózní pleť by měla obsahovat například alkohol jako dezinfekční složku, dále by měla disponovat protizánětlivými a antibakteriálními vlastnostmi. Aknózní kosmetika však musí pleť také hydratovat, to je zásadní, neboť alkohol pleť vysušuje a její stav by se mohl ještě zhoršit.

Kromě správné kosmetiky a pravidelného čistění pleti můžete také sáhnout po několika přírodních prostředcích, které jsou skvělými pomocníky v boji proti akné.

1. Vitamin A

Vitamin A neboli retinol, je vitamin rozpustný v tucích, který již dlouhou dobu dermatologové často používají k lokální léčbě akné. Volně prodejné krémy s vitaminem A, tedy retinolem, mohou tak pomoci minimalizovat akné, i když nebudou mít takovou sílu jako krémy s retinolem, který byste dostali na předpis od dermatologa. Krémy s vitaminem A aplikujte vždy v noci, protože ultrafialové paprsky mohou snížit jeho účinnost.

2. Aloe Vera

Aloe vera se používá k mnoha kosmetickým účelům. Nejčastěji se používá jako balzám na vyrážky a popáleniny, ale studie dokazují, že je aloe vera skvělým pomocníkem v boji proti akné. Má totiž antibakteriální vlastnosti, u kterých bylo prokázáno,
že působí proti vážným zánětlivým projevům akné a zklidňuje podrážděnou pokožku. Kromě toho může aloe vera také podpořit účinky retinolu.

3. Tea Tree Oil

Stejně jako aloe vera má i čajovníkový olej silné antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti. Podle studie z roku 2016 publikované v Australasian Journal of Dermatology došlo u pacientů s mírným až středně těžkým akné k výraznému poklesu aknózních projevů po tom, co si dvakrát denně umývali obličej gelem z čajovníku oproti pacientům, kteří jej nepoužívali.

4. Med

Med, zvláště zcela čistý a přírodní med jako je Manuka, je přírodní antibiotikum, díky čemuž je skvělým domácím lékem na akné, který můžete jednoduše aplikovat na pokožku. Kromě toho je med hojně používán jako obklad na rány a popáleniny, dále například k léčbě lupénky a lupů.

5. Zelený čaj

Polyfenoly v zeleném čaji mají jak antimikrobiální, tak protizánětlivé vlastnosti, což ze zeleného čaje dělá další potenciální přírodní lék na akné. Tyto vlastnosti pomáhají redukovat produkci kožního mazu při lokálním použití, zmírnit zánět a projevy akné. Dále čtěte: K dokonalým loknám nepotřebujete kulmu, vystačíte si s páskem od županu.

Zdroj: Australasian Journal of Dermatology​, livestrong.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu