Přeplněný šatník má drtivá většina žen. Proč je důležité se umět zbavit nenošeného oblečení

Móda 07. prosince 2020 | 17:48 — Marcela Plachá
Hromadit věci, které nepoužíváte, zatěžuje domácnost i vaši mysl. Přemíra oblečení vám jednoduše může přerůst přes hlavu. V reálu přitom většina žen nemá šanci všechny své oděvy vynosit.
Další 3 fotografie v galerii
Přeplněný šatník má drtivá většina žen / Depositphotos

Čas od času je potřeba udělat pořádný průvan v šatníku. Vyzkoušet můžete „šatníkový minimalismus“, což znamená zbavit se všeho, co jste více než 2 roky neměli na sobě a zúžit šatník na maximálně 30 kusů oblečení pro jedno roční období. Šaty na jiná roční období skryjte do parádních úložných prostor z kvalitního prodyšného syntetického materiálu. Zabráníte tak zatuchlosti i chaosu.

Do úložných boxů přidejte vonné kartičky a pytlíčky. Vhodná je zejména levandule, která odpuzuje moly a má dlouhotrvající nevtíravou vůni. Krabice je dobré opatřit popisujícími štítky pro dokonalý přehled.

Šatníkový minimalismus

Věci podobného druhu skladujte společně. Proto je také třeba uklidit vše naráz a ne každý den něco. A nic nemíchat. Postupovat logicky, systematicky, nekompromisně. 

A vše zbytečné musí pryč. Jde o to, minimalizovat počet svých věcí na ty, které opravdu využíváte a máte je rádi.

Nebuďte skrblíci

A než se vrhnete na nákupy dalších hromad triček, sukní, kalhot či šatů, připomeňte si, že se na výrobu jednoho kusu oděvu použije až 2000 chemikálií. Ročně si průměrný Evropan koupí zhruba 30 kilogramů nového oblečení. A jestli si říkáte, že nemáte co na sebe a přitom je vaše skříň nacpaná k prasknutí, pak patříte mezi šťastné bytosti. Miliardy lidí totiž skutečně nemají co na sebe a dokonce mnohdy nemají ani tu skříň.

Aktuální trend

Na vrcholu se stále drží volánky, metalické materiály, kůže, ale i šaty ve stylu 40. a 80. let. Výtvory s puffy rukávy, asymetrickým výstřihem nebo silně zvýrazněnou horní částí siluety budou hitem každého večírku. Stále více ale návrháři kladou důraz na ekologii, návrat k přírodě a biomateriálům. Jak správně kombinovat barvy, si přečtěte zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu