Barvy hrají v našich životech velmi důležitou roli. Barva spodního prádla je důležitá zejména pro zdraví

Móda 22. května 2021 | 10:19 — Marcela Plachá
Barvy hrají v našich životech velmi důležitou roli. Umí vyvolávat emoce, uklidňovat a léčit. Mohou ale být i nebezpečné. Zejména u kalhotek jsou stejně důležité jako kvalitní materiál.
Další 3 fotografie v galerii
Nekvalitní prádlo může způsobit zdravotní potíže / Depositphotos

Při výrobě textilu se používají stovky chemikálií. Mnohé mají neblahý vliv na pokožku. A ta je nejcitlivější v dámských intimních partiích, kde je textil v přímém kontaktu s ženstvím a škodliviny tudy snadno proniknou do těla. „Zejména barviva a různé úpravy textilií, například ty, co snižují hořlavost, mohou být zdrojem nebezpečných látek, jako je formaldehyd, těžké kovy, aromatické aminy, RMC látky a podobně,“ upozorňuje odborník na inovativní textilie Pavel Škarupa.

Pozor na barviva a vzory

Problémem jsou zejména azobarviva, ale i speciální závěrečné úpravy textilií. „Přibližně 10 procent z 2400 látek, které se používají v textilním průmyslu, představuje potenciální riziko z hlediska lidského zdraví. Jsou to například některá azobarviva, která mohou být potenciálními karcinogeny a přispívat k alergické reakci,“ uvádí RNDr. Petr Kotal DrSc., inovátor v oblasti technologií.

Některá z azobarviv mají silný alergizující potenciál, což může vést k nepříjemným kožním problémům. Nejčastěji způsobuje alergickou reakci černé prádlo. To je paradoxně mezi ženami nejoblíbenější. Podle průzkumu ho preferuje více než 50 % žen.
Nejrizikovější je údajně prádlo z tržnic či různých pochybných obchůdků s levným zbožím. Proto je u levnějších výrobků, za kterými nestojí renomovaný výrobce, lepší vybírat světlé prádlo s minimem barviv a bez potisků.

Vsaďte na přirozenost

Ukazuje se, že nejoptimálnější vliv na lidský organismus při přímém styku s tělem má tkanina bílé barvy. Vychází se z pokusů z „léčby barvami“ – colorterapie. Každá barva má prokazatelně svou vlastní vlnovou délku a každý lidský orgán také. Je zřejmé, že červená barva zahřívá, modrá ochlazuje. Bílá tkanina je blahodárná ve své neutralitě. Proto se doporučuje pro spodní a noční prádlo.

Podle colorterapie černý textil potlačuje endokrinní systém a není vhodný pro stálé nošení. Hodí se pro osoby, které chtějí být chráněny před okolím, potřebují se uzavřít, skrýt, cítí se slabí či nemocní. Velmi vhodné jsou pro spodní a noční prádlo neutrální odstíny bavlny či lnu.

V dnešní době ale návrháři velmi rádi experimentují, a proto se rodí druhy spodního prádla z různých netradičních materiálů, jako jsou i poživatelné materiály nebo materiály, které ve tmě svítí. Jak na nás působí barvy jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu