Sezóna kaki je v plném proudu. Víte, jak ovoce správně konzumovat?

Ostatní 02. listopadu 2019 | 10:44 — Monika Moorová
Sezóna kaki je v plném proudu. Pokud jste toto exotické ovoce ještě neochutnali, rozhodně to udělejte. Nejen že si pochutnáte, ale zároveň prospějete svému zdraví. Abyste si vychutnali skutečnou chuť tohoto ovoce, musíte jej hlavně nechat dozrát.
Další 3 fotografie v galerii
Chutné kaki má uvnitř hvězdičku a žádnou pecku / Pixabay

Kaki má svůj původ v Asii, ale plody, které si můžete koupit u nás, pocházejí ze Španělska. Ovoce má oranžovou barvu, připomíná trochu broskev, ale je bez pecky. K nám dovážená odrůda je i ve zralosti tvrdší, což je výhodné pro transport. Kaki má chuť, která je na pomezí mezi broskví, melounem, vanilkou. Je relativně dost sladké, ale dá se upravovat i na slano. Abyste si vychutnali skutečnou chuť tohoto ovoce, musíte jej hlavně nechat dozrát.

Co kaki obsahuje?

Kaki obsahuje asi dvacet procent cukru, hodně vody, vlákninu, provitamin A, fosfor a hořčík. Obsahuje samozřejmě i další látky, takže jeho působení na lidský organismus je pozoruhodné. Rozhodně se vyplatí ho konzumovat pravidelně. Tedy po dobu, kdy je k dispozici, což je období před Vánoci a ještě i po nich.

Jak pomáhá našemu zdraví?

  • Kaki vám dodá okamžitou energii a pomáhá zavodnit organismus.
  • Díky obsahu hořčíku i vody bude účinně působit proti křečím a svalovým potížím.
  • Kaki také zmírňuje psychické napětí a stres. Díky tomuto ovoci zapomenete na únavu, nervozitu a další drobné výkyvy nálad.
  • Je prospěšné našemu srdci, je dobré na zlepšení stavu našich tepen.
  • Pomáhá lepšímu metabolismu.
  • Zajímat by se o něho měli lidé s nemocnými játry a s některými ledvinovými poruchami.
  • Zvyšuje naši imunitu, takže díky němu budete méně nemocní. 

Výtečné na dietu

Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně. Kaki můžete jíst samotné nebo přidat do salátů či jogurtu. Hodí se i do těstovinových salátů či k masu.

Jak správně konzumovat?

Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citrónové nebo limetkové šťávy. (Dále čtěte: Malinký plod, který v sobě ukrývá spoustu vitaminů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu