Jednoduché a rozumné tipy, jak zhubnout

Ostatní 07. listopadu 2019 | 14:56 — Monika Moorová
Asi každý člověk se někdy v životě rozhodne, že potřebuje trochu zhubnout. Ne vždy se to podaří a ne vždy se podaří redukovanou váhu udržet. Máme pro vás několik tipů, které zaručeně zaberou.
Další 4 fotografie v galerii
Hubnutí nemusí být složité ani neuskutečnitelné / Pixabay

Hubnutí nemusí být složité ani neuskutečnitelné. Jde jen o to, jak si ho nastavíte, jak si vybudujte systém odměn a jak nastavíte nový režim tak, aby vám byl příjemný. Protože právě o to jde. To, jak chcete nově fungovat musí být pro vás příjemné. Musíte se v tom novém životním stylu cítit dobře, abyste ho přijali za vlastní. 

Hledat příčiny

Nejdůležitější je odhalit, co je vlastně důvodem vaší nadváhy. U někoho jde o zajídání životního zklamání, nespokojenost s partnerským životem, neúspěch v zaměstnání, nízké sebevědomí a další důvody. Jestliže ale nepoznáte příčinu svého stavu, jen těžko na něm můžete něco změnit.

Jak nastavit stravu

Obecně je nadváha a obezita ve většině případů dána vyšším příjmem energie, než kolik jí vydáváme. Je proto dobré snížit energetický příjem, což si většina spojuje s trápením hladem. To ale není správný přístup. Obvykle stačí snížit příjem cukru, jednoduchých sacharidů a tuků, zejména těch méně zdravých, což jsou tuky ztužené. Rozhodně byste neměli cítit hlad, mít pocit prázdného žaludku ani jiné nepříjemné pocity.

Základem nového jídelníčku by měl být příjem dostatku zeleniny, bílkovin a ovoce. Přidejte rozumné množství oříšků a třeba i zdravého mlsání v podobě sušeného ovoce nebo raw dortů. Jezte s mírou, nespěchejte, snažte se na jídle si pochutnat, ale nepřejídejte se.

Přílohy nahrazujte zeleninou

Snižujte velikost příloh a nahrazujte je zeleninou. Ať už salátem nebo jinou zeleninou, klidně i restovanou. Patří k velkým nectnostem české kuchyně, že lidé konzumují obrovské přílohy a málo zeleniny. Není pak divu, že zápasí s nadváhou a obezitou.

A také nejezte příliš často. Pokud budete jíst často a k tomu "sem-tam" něco ochutnávat, budete mít vysoký přísun energie a nikdy nezhubnete. Chcete postavu snů? S tabatou vám na to bude stačit pár minut denně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu