Oči vyjadřují emoce, štěstí, lásku i nenávist. Co o člověku dokáže říct jejich barva

Ostatní 05. února 2020 | 14:44 — Anna Novotná
Oči o člověku prozradí neskutečně mnoho informací. Jsou ukazatelem charakteru, temperamentu a chování člověka vůči jiným lidem. Očima se umíme mluvit, smát, koukat, uhranout. Oči vyjadřují emoce, štěstí, lásku, nenávist, beznaděj, opovrhování, umí lhát a manipulovat.
To, jakou barvu očí vám dali do vínku vaši předci, řekne mnohé o vašem charakteru / Shutterstock

Lidé se naučili ovládat pocity a nálady. Víte, co se od vás v danou chvíli očekává, a to se v pohledu odrazí. Když nic jiného, zvládnete mít celkem slušně dlouho i neproniknutelný pohled. Ale ten nikdo neudrží dlouho. Co říkají oči o vás?

Modré oči

Modroocí lidé jsou většinou spokojení, protože jsou díky barvě svých očí považovaní okolím za velmi atraktivní. Také je stále větší rarita modrookého člověka potkat, protože z partnerství modrookého s hnědookým se téměř vždy narodí dítě s hnědýma očima – tahle barva je totiž geneticky dominantní na rozdíl od modré. Je to škoda, protože podle studií jsou modroočci veselí, inteligentní a ostražití lidé.

Nemají rádi rutinu, jsou nezávislí, upřímní a atraktivní. Dají vám najevo jak negativní, tak pozitivní emoce, takže můžou být rozmrzelí a náladoví, ale také přátelští, oduševnělí a užiteční. Mají tendence pomáhat ostatním a charakterizuje je vnitřní síla a vytrvalost. Zatímco jako děti jsou plaší a opatrnější, později se z nich stávají spíš extrovertní osobnosti. Jediná problematická vlastnost je ta, že bývají občas tak trochu sobečtí.

Hnědé oči

Hnědookých lidí je na světě naprostá většina. Není divu, jak jsme psaly, hnědá barva očí je geneticky dominantní. Ale i když se nám kvůli tomu ztrácí ze světa lidé s jinak barvenýma očima, není to žádná škoda. Hnědoocí lidé jsou považovaní za kreativní a optimistické povahy, jsou nezávislí a spolehliví. I když jsou to skuteční individualisté, jsou společenští, loajální, rádi pečují o druhé – minimálně o ty, kteří jsou pro ně v životě důležití. Zároveň jsou ale plaší. Díky tomu jsou hnědoocí lidé považovaní za praktické, nezávislé, asertivní a sebevědomé osoby. Některé studie ukazují, že lidé s hnědýma očima chodí spát hodně pozdě, a tak se jim také ráno velice špatně vstává. Není divu, že jsou pak někdy náladoví, když jsou často nevyspalí.

Zelené oči

Zelené oči jsou považované za obzvlášť krásné. Pokud má někdo zelené oči, jsou jím druzí lidé doslova fascinovaní. Není divu, je jich totiž jako šafránu. Jen dvě procenta světové populace mají zelené oči. Kdo je tedy má, toho okolí považuje za svůdného, sexy a trochu tajemného. Lidé se zelenýma očima mají zdánlivě protichůdné vlastnosti: Můžou být dominantní, ale přesto jemní, opatrní a silní, nepředvídatelní a zároveň děsiví. Díky všem těmto kontrastům můžou být posuzovaní přísněji než lidé s jinou barvou očí. Co se týká citů, zelenoocí lidé vyhledávají hlavně vážné známosti, takové ty na celý život. Jsou kreativní, nezávislí, inteligentní a zvědaví. Jsou většinou veselí a šťastní. Jediné, co jim dělá v životě neplechu, je jejich žárlivost. 

Šedé oči

Lidi se šedýma očima je velmi těžké nějak jednotně charakterizovat. Všichni ale mají společné jedno – jsou to extrémisti doslova ve všem. Jsou buď extrémně nevyrovnaní, nebo extrémně v pohodě. Obvykle bývají až moc opatrní, ale ne všichni. Pro okolí je trochu těžké brát lidi se šedýma očima vážně. Kdo se jim ale otevře a vyzná se ze svých citů, bude překvapený, kolik nejistoty se v nich skrývá. Berou totiž lásku velmi vážně, jsou romantičtí a vášniví, ale svým mírným a pokojným způsobem. Jejich slabá stránka? Vypočítavost. A také jsou někdy velmi tvrdohlaví.

Světle hnědé oči

Není hnědá jako hnědá. Vliv na charakter má i to, jestli jsou oči člověka tmavě hnědé, nebo světle hnědé. Lidé s jasnýma oříškově hnědýma očima jsou sebevědomí, nezávislí a spontánní. Jsou trochu divocí, rádi riskují, jejich povaha je dobrodružná. Také jsou stále na cestách. Obecně jsou lidé s hnědýma očima veselé povahy. Ať už jsou dobrodruzi nebo ne, nejsou to rozhodně povrchní lidé – vyznají se a respektují své vlastní limity. Nicméně působí také trochu tajemně a bohužel se občas chovají sobecky.

Tmavě hnědé oči

Lidé s velmi tmavýma, skoro černýma očima jsou v populaci stejně vzácní jako lidé se zelenýma očima. Studie ukázaly, že tito lidé jsou živí, vášniví, dynamičtí a také velmi inteligentní. Bohužel svůj temperament nemají vždycky pod kontrolou, jednají impulzivně a velmi napřímo, což občas ve společnosti způsobuje jisté rozpaky. Nicméně tahle vlastnost jim poskytuje respekt a odstup ostatních. Není divu, že z nich jsou často dobrodruzi a vůdcové, které obklopuje elegantní, tajemná aura. Nicméně i oni působí arogantně a nevrle.

Žluté oči

Lidé se žlutýma očima jsou opravdu vzácní. Říká se jim tygři nebo hadi. Lidé s takovýma očima mají umělecké sklony, jsou okouzlující, často velkorysí, velmi hbití a vynalézaví. Lidé, kteří se dostali do jejich blízkosti, s nimi můžou jen sympatizovat. Tihle lidé jsou připraveni chránit ty, které považují za své blízké, do posledního dechu. Ničeho se nebojí. Pokud takovou osobu máte ve své blízkosti, buďte k ní loajální. Tito lidé jsou emocionální a mlčenliví, mazaní a zároveň velmi vnímaví. A opravdu nesnáší, když je někdo podvádí! Dále čtěte: Z jakých žen mají čeští muži největší strach?

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu