Už hlas o člověku prozradí, jak je inteligentní

Ostatní 16. dubna 2020 | 11:02 — Anna Novotná
O své inteligenci nepřesvědčíte jen tím, co říkáte, ale také, jak to říkáte. Při mluvení dělá hodně první dojem a váš hlas o vás může také lecos napovědět. Člověk prý posuzuje ostatní lidi hlavně podle stylu mluvení.
Dalších 5 fotografií v galerii
Způsob, jakým mluvíte, napoví, zda jste inteligentní / Jumpstory

Podle studie o vás vaše mluva prozradí mnohé, a to díky akustickým projevům, kterými jsou tón hlasu a rychlost mluvení, jež doprovázejí řeč. Z mluvení lze vyčíst například vaše osobnostní či charakterové vlastnosti. Ukázala to studie The Sound of Intellect.

Vědci z univerzity v Chicagu provedli studii 

Vědci z univerzity v Chicagu, kteří studii provedli, tvrdí, že inteligenci poznáte na první pohled z hlasu. Při výzkumu byla natočena videa potenciálních uchazečů o zaměstnání, kde hovořili vybraní lidé, ti pak byli hodnoceni podle projevu textového přepisu, zvukového záznamu a videa. Studie The Sound of Intellect byla publikovaná v časopise Journal of Psychological Science.

Ukázalo se, že pro hodnotitele byl pro výběr nejpodstatnější hlasový projev uchazečů a přízeň hodnoticích získali kandidáti až po poslechu jejich hlasu. Čtení textového přepisu vedlo ke stejným výsledkům, ale vizuální podněty neovlivnily hodnocení kandidátů. Výsledkem tedy bylo zjištění, že pro zhodnocení intelektu je zapotřebí hlavně slyšet člověka mluvit, poté si o něm nejlépe utvoříte dojem. Podle studie jsou totiž v mluvení skryté paralingvistické podněty, které o osobě, jež právě mluví, odhalí jisté informace.

Co o vás prozradí hlas

Podle studie Univerzity Brighama Younga je rychlejší mluva spojována s vyšším sebevědomím, ale pořád by mělo být mluvčímu rozumět. Doporučená rychlost při nahrávání zvukových audioknih je asi 150 slov za minutu.

Například častější používání takzvaných „plnících slov“ vede k nedostatku sebedůvěry a kompetence. Snažte se tedy vyhýbat slovům: prostě, vlastně, tak, jako, víte apod. Místo těchto slov raději udělejte slovní pauzu, tím budete působit důvěryhodněji.

Přehnané mluvení pak může značit nervozitu mluvčího. Příliš hrubý hlas působí hrubě až konfrontačně a vysoký tón hlasu zase může být spojován s nervozitou či dětinskostí. Pokud zvýšíte hlas na konci věty, bude to vypadat, že naléháte a nejste dostatečně kompetentní a informovaní.

Jako důvěryhodný člověk zapůsobíte, když tóninu svého hlasu snížíte. Vždy pamatujte, že hlas o vás lecos vypoví a nejdůležitější není to, co říkáte, ale jak to říkáte. Psali jsme také: Nejčastější chyby v partnerském vztahu, které vedou rozchodu.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu