Krásné zuby jsou stále více žádoucí. Vyvarujte se častým chybám v péči o chrup

Ostatní 23. září 2020 | 08:16 — Klára Sanders
Základní pomůckou při zubní hygieně je zubní kartáček. Ten, kdo někdy navštívil nebo pravidelně navštěvuje dentální hygienu, ví, že je dobré používat ještě mezizubní kartáčky a zubní nit. Nejčastější chyby se ale dělají právě se zubním kartáčkem.
Dalších 5 fotografií v galerii
Aby zubní kartáček skutečně pomáhal, je potřeba o něj správně pečovat / Pixabay

Krásné zuby chce mít každý z nás a docílíme toho jedině správnou zubní hygienou. Kartáček na zuby je kromě pasty jeden z hlavních pomocníků při zubní hygieně. Aby však skutečně pomáhal tak, jak má, je potřeba se o něj dobře starat. Čeho všeho bychom se měli vyvarovat?

Kartáček je nutné pravidelně měnit

Ani ten sebelepší kartáček nemůže ochránit před zubním kazem, pokud jej nebudete pravidelně měnit a udržovat. Bohužel, řada lidí se už v této chvíli dopouští velké chyby, protože nový si pořizují až ve chvíli, kdy je úplně opotřebovaný s roztřepenými vlákny. Což je velká chyba. Kartáček by se měl měnit zhruba jednou za tři měsíce, anebo v době, kdy jsou jeho vlákna vychýlená zhruba o jeden až dva milimetry do stran. 

Vyměňte kartáček i vždy po nemoci

Neměníte kartáček ani po nemoci? Další velká chyba. Pokud člověk prodělá nějakou infekční chorobu, měl by ihned po uzdravení svůj kartáček vyhodit bez ohledu na to, jak dlouho ho má, a koupit si nový. Proč? Jednoduše proto, že v něm zůstala celá řada virů, které vám tuto nemoc způsobily. A nechcete přece, aby se vám onemocnění vrátilo. Kartáček měňte i ve chvíli, kdy jste vy nebo vaše děti měli v ústech afty. 

Kartáček se nepůjčuje

I když se to nezdá, najdou se i tací, kteři si klidně kartáček půjčí od svých známých nebo příbuzných. Pro jednou se přece nemůže nic stát… Naopak. Stát se právě může. Tímto krokem se zvyšuje riziko infekce, což může být nebezpečné hlavně pro osoby se sníženou odpovědí imunitního systému. Kromě různých bakterií a virů tak s cizím kartáčkem sdílíte i nějaké ty zbytky jídla. 

O kartáček je nutné pečovat 

Kartáček je důležité po každém čištění zubů správně vyčistit, nejlépe dezinfikovat. A rozhodně nestačí jej dát jenom pod tekoucí vodu. Ideální je použít antiseptickou ústní vodu, která vám zahubí všechny zbytky bakterií a virů. Kartáček poté nechte vyschnout ve svislé poloze, ale tak, aby se nedotýkal jiného kartáčku. Na důkladnou očistu nezapomeňte ani v případě, pokud máte doma elektrický zubní kartáček. Pokud naopak o jeho koupi uvažujete, zvažte dobře, zda je vhodný právě pro vás.

Nikdy neukládejte mokrý kartáček do obalu

Po vyčištění zubů nikdy nedávejte kartáček do obalu nebo krytu. Ty jsou určeny pouze a jen pro krátkodobé převozy. Pokud totiž uzavřete vlhký kartáček do boxu, začnou se zde množit mikroorganismy. Anebo si pořiďte speciální antibakteriální krytky, jež likvidují plísně, viry a bakterie, které se na zubním kartáčku usazují. Psali jsme také: Nejčastější onemocnění dutiny ústní. Odhalit zánět dásní již v jeho počátku, je klíčové

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu