Zlé sny a noční můry mají svůj význam. Co je vyvolává a jak se jich zbavit

Ostatní 05. května 2021 | 09:32 — Klára Sanders
Většina lidí má za noc 8 až 10 snů. Po probuzení si však vzpomeneme na jeden až dva sny maximálně. Pokud během snění zažíváme silné emoce a zdají se nám strašidelné nebo znepokojivé sny, označují se jako noční můry, noční děsy a zlé sny.
Další 3 fotografie v galerii
Nejvíce snů se odehrává během REM fáze spánku, o snění však není ochuzena ani NREM fáze / Pixabay

Možná už se vám to také stalo. Probudíte se se sevřenou hrudí, zrychleným dýcháním a zpocení. Zdál se vám zlý sen. Volný pád, únos či ohavné monstrum. To vše se velmi často objevuje v našich snech. A i když jde jen o noční můry, člověk by se měl mít na pozoru. Když se dlouhodobě opakují, mohou negativně ovlivnit vaši psychiku. Proč se vám vůbec špatné sny zdají a existuje způsob, jak se jim vyhnout?

Snům se dříve přikládal větší význam

Sen je tvořen různými hlasy nebo jinými vjemy, které vytváří mozek během spánku. Sny často ukazují události, které jsou ve skutečnosti nepravděpodobné. Vycházejí z vnějších i vnitřních podnětů a vzpomínek a představ spícího. Dříve byli lidé přesvědčeni, že zážitky, které v noci prožili, předpovídají budoucnost. I dnes mnoho lidí věří, že sny mají určitý význam, a proto se snaží své sny určitým způsobem popsat a pak k nim přiřadit význam. Odborníci se však staví k významu snů jakožto možnosti předpovědi budoucnosti spíše chladně až záporně. Vědecká disciplína, která se zabývá výzkumem snů, se nazývá oneirologie.

Fáze snů

Vědci se domnívají, že všichni lidé sní přibližně stejně často. Nejvíce snů, které si pamatujeme, se objevují v průběhu fáze REM. Sny v REM fázi jsou mimořádně živé a mají bizardní a nelogický charakter. I když jsou sny nekontrolovatelné, existuje také takzvané bdělé snění nebo-li lucidní či vědomé, při kterém si člověk uvědomuje, že se nachází ve snu. Několik vědeckých důkazů potvrzujících existenci vědomého snění se objevilo během 80. let. Lidé, kteří lucidní snění mají, zažijí danou situaci jako v reálném životě, jejich snový zážitek je podstatně jasnější jsou také schopni pozměňovat obsah snu. Kromě toho se nám mohou zdát i děsivé sny, které označujeme za noční můry. 

Proč se nám zdají noční můry?

V zásadě rozlišujeme mezi nočními děsy a nočními můrami. Noční děsy se objevují především v dětském věku a vyskytují se během non-REM fáze, čili v prvních chvílích spánku, kdy spánek ještě není hluboký. Dítě se ve skutečnosti nevyděsí snu (protože jde o fázi non-REM), jako spíš pocitu hrůzy samotné.

Naproti tomu noční můry se vyznačují přítomností snů, které mají velice nepříjemný obsah – často s tématem ohrožení života, zesměšnění, ztrátou jistoty, ohrožením sebevědomí apod. Přesto, že se v této oblasti už uskutečnila celá řada vědeckých výzkumů, dosud vědci nemají jednoznačnou odpověď na to, proč lidé noční můry mají.

Některé studie poukazují na možnou spojitost nočních můr s délkou spánku. Pravděpodobnost, že se vám budou zdát zlé sny, se zvyšuje s délkou spánku. Na druhou stranu se vám však zlé sny mohou zdát i tehdy, pokud máte spánku nedostatek.

Co vyvolává špatné sny?

U nočních můr nebývá obvyklý žádný doprovod ve formě výkřiků, tělesných projevů (prudké posazení se na posteli apod.), jak je tomu u nočních děsů. Jedinec si po probuzení detailně vzpomíná na obsah děsivého snu (což dítě u nočního desu ne). Velmi časté je opakování stejných nebo podobných témat.

Výzkum profesorky Rosalindy Cartwrightové dokázal, že většina snů obsahuje negativní emoce, na kterých se výrazně podílí mozkové jádro amygdala, sídlo úzkosti a strachu.

Hodně lidí zajímá význam snů. Zvláště při opakujících se nočních můrách. Možná vás překvapí, že děsivé sny nemusejí podle vědců nutně znamenat něco hrozného, přestože se ve snáři dočtete něco jiného. Dle neurologů mohou fungovat sny jako simulátory pro trénink dovedností.

Co to znamená? Pokud v noci utíkáte před nebezpečím, bojujete a vymýšlíte strategické plány útoku, vaše mysl si prostě buduje ochranný systém pro případy nebezpečí. Promítá si vaše obavy a strachy a hledá proti nim účinné nástroje.

Frekvenci špatných snů ovlivňuje i každodenní prožívání. Noční můry se objevují častěji, pokud jste v silném stresovém období, máte různé problémy, přetěžujete své fyzické síly nebo jste prožili traumatizující či negativní emoční zážitek. Zlé sny jsou někdy vyvolávány i léky, zejména na vysoký krevní tlak či proti psychickým onemocněním, nebo konzumací těžkých jídel před spaním. Noční můry údajně také mohou být předzvěstí migrény.

Časté noční můry narušují spánek

Noční můry však mohou také poukazovat na závažné psychické poruchy, jako jsou panická porucha či posttraumatická stresová porucha. Dlouhodobé zlé sny mohou také přerůst v poruchu spánku, např. pokud spánek záměrně oddalujete z důvodu strachu z usnutí. Pokud vám tedy spánek, potažmo sny při něm, způsobují závažné úzkostné stavy, nespavost či jiné potíže, je vhodné navštívit lékaře, případně specializovanou spánkovou laboratoř.

Jak zkvalitnit spánek

Pokud mají vaše noční můry vliv na váš spánek a vy kvůli nim trpíte nespavostí, nebo máte jiné problémy se spaním, zaměřte se na podporování kvality spánku. Jak na to?

Dodržujte pravidelně spánkovou hygienu. Omezte večer pití alkoholu, nekuřte, a to ani v případě, že vás zlý sen probudí. Ulehávejte vždy v přibližně stejnou hodinu a výrazně ji neměňte. Alespoň tři hodiny před spánkem si dopřejte klidový režim a vyvarujte se náročným fyzickým aktivitám. Vyhnout byste se také měli veškerým elektronickým přístrojům, ty raději nechte v jiné místnosti. Kvalitní postel, matrace a rošt udělají také své.

Při problémech s usnutím můžete rovněž vyzkoušet metodu doktora Andrewa Weila, která je založena na:

  • 4vteřinovém nádechu
  • 7vteřinovém zadržení dechu
  • 8vteřinovém pomalém vydechnutí ústy

Tato technika by měla zpomalit váš srdeční tep a ztišit vaši mysl. Psali jsme také: Jak zahnat únavu v autě a předejít mikrospánku

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu