Dieta Sirtfood slibuje skvělé výsledky, zhubla díky ní i zpěvačka Adele. Jaký je její princip a je bezpečná?

Ostatní 26. června 2021 | 15:30 — Anna Novotná
Snad každá žena ve svém životě vyzkoušela minimálně jednu dietu, s níž se pokoušela upravit svůj životní styl, případně zhubnout nějaké přebytečné kilo. Dnešní doba navíc přináší mnoho metod a stylů, z nichž si může v rámci diet vybrat doslova každý.
Další 3 fotografie v galerii
Borůvky jsou základem této diety / Depositphotos

V posledních měsících se však do popředí zájmu dostává takzvaná dieta Sirtfood, a to především díky úspěchu zpěvačky Adele, která údajně s její pomocí zhubla téměř dvacet kilogramů.

Základem jsou sirtuiny

Dieta Sirtfood se objevuje od roku 2016 a většina výživových poradců ji považuje za kontroverzní. Pracuje na podkladě sirtuinů, což je podmnožina rostlinných proteinů, které lze přirozeně nalézt v určitých potravinách a v těle.

Zvýšené hladiny sirtuinu v těle mohou nejen pomoci nastartovat metabolismus, ale také zmírňovat záněty, a dokonce údajně i brzdit stárnutí. Obecně by se tak dalo říct, že je ideální jíst jen jídla bohatá na sirtuin, tedy například jablka, borůvky či extra panenský olivový olej. Ale nic není tak jednoznačné, a platí to i u této diety.

Začíná se na tisíci kaloriích

Dietní program je založen na stravovacím plánu, který je bohatý na sirtuiny, ale omezuje celkový počet kalorií. Podle této diety by měl být energetický příjem během prvních tří dnů jen 1 000 kalorií, které se skládají z jednoho jídla a dvou zelených šťáv. V následujících dnech si dietáři mohou dopřát 1 500 kalorií, které se většinou dělí do dvou jídel.

Velká část celého dietního programu je založena na konzumaci potravin s vysokým obsahem sirtuinů, vše ostatní je vyloučeno. Potraviny, které jsou povoleny, jsou například kale, jahody, cibule, petrželka, rukola, borůvky a kapary. A pak také něco, z čeho se dá skutečně trochu najíst, tedy pohanka, vlašské ořechy a koření kurkuma.

Zajímavé na této dietě je, že si při ní můžete dopřát kávu, zelený čaj matcha, a dokonce i červené víno a vyskoprocentní hořkou čokoládu. Čtěte také: Hořčice je skvělá pro trávení i hubnutí. Vyrobte si svou vlastní domácí, nebudete litovat

Vede ke špatným návykům

Mnozí odborníci kritizují dietu Sirtfood za velmi restriktivní. Největším problémem je podle odborníků skutečně velmi nízký počet přijímaných kalorií, který fakticky odpovídá potřebnému příjmu dětí ve věku od 2 do 4 let. Pokud se však člověk po čase vrátí ke svým původním stravovacím návykům, je jo-jo efekt v podstatě zaručen. Je totiž jisté, že s tak nízkým energetickým příjmem není možné fungovat do nekonečna.

Další otazníky pak u odborníků vyvolává podpora konzumace některých nezdravých a návykových potravin jako například čokolády. A stejně jako mnoho jiných diet, které vylučují celé potravinové skupiny z pravidelné konzumace, i dieta Sirtfood může nakonec vést k neuspořádaným stravovacím návykům.

Zdroj: www.dietavpohode.cz, www.bbcgoodfood.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu