Sezóna cuket startuje. Upravte je nejen zdravě, ale i chutně a doma se po nich jen zapráší

Ostatní 28. června 2021 | 16:01 — nov
Už brzy se budou záhony plnit bohatou úrodou, mezi níž obvykle nechybí stále populárnější cukety. Pokud je dobrá sezona, bývá výpěstků tolik, že brzy nevíme, co s nimi.
Dalších 6 fotografií v galerii
Placky jsou skvělé na oběd i k večernímu posezení / Shutterstock

A protože dobrých tipů není nikdy dost, přinášíme vám jako inspiraci několik receptů, které se vám určitě v létě budou hodit.

Spojte cuketu s tvarohem

Hledáte lehkou variantu populárních cuketových placek? Pak vsaďte na spojení tvarohu a cukety. Když k tomu ještě přidáte koprový dresink, jde opravdu o vynikající kombinaci. Co budete pro tuto odlehčenou verzi potřebovat?

  • 800 g cukety
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 cibule
  • 2 vejce
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • petrželku, kopr
  • sůl
  • olej

Koprový dresink

  • 200 g zakysané smetany
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • kopr

Jak na to

Nejprve si připravte cuketu, kterou očistěte, vydlabejte její vnitřek a nastrouhejte ji. Mladé a malé cukety lze očištěné nastrouhat celé. Nastrouhanou cuketu prosolte a nechte zhruba 20 minut odstát, pustí tak přebytečnou vodu.

Cibuli, petrželku i kopr nakrájejte nadrobno. Dále si nastrouhejte tvaroh, rozmíchejte vajíčka a naváženou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Všechny ingredience důkladně smíchejte, aby vzniklo hustší těsto, které osolte dle zvyklosti. Na pánvi nechte rozehřát olej, do kterého lžící dávkujte placky. Smažte je dozlatova, po vytažení z pánve je ideálně položte na papírovou utěrku, která z nich vysaje přebytečný tuk.

Hotové placky je ideální podávat s osvěžujícím dresinkem, který připravíte tak, že kysanou smetanu smícháte s prolisovaným česnekem, nakrájeným koprem a podle chuti přisolíte.

Zdravé mlsání

Klasické bramborové chipsy miluje skoro každý. Zkuste to však letos jinak a brambory vyměňte za cuketu. Jejich příprava není komplikovaná.

Co budete potřebovat?

  • 2 cukety (menší kusy)
  • 30 g strouhaného parmazánu
  • olej
  • sůl
  • pepř

Jak na to

Cukety po umytí nakrájejte i se slupkou na tenké plátky. Ideální jsou mladé menší cukety, které není třeba vydlabávat. Nakrájené plátky nechte trochu odležet a papírovými ubrousky z nich odsajte přebytečnou vodu. Připravte si plech vyložený pečicím papírem, který ještě lehce potřete olejem.

Na něj pak vedle sebe ukládejte okořeněné a lehce olejem pokapané plátky cukety. Pečte v rozehřáté troubě na 190 až 200 °C zhruba 20 minut, respektive do chvíle, dokud nebudou mít chipsy zlatavou barvu. Po vytažení z trouby je ihned posypejte strouhaným sýrem, aby se rozpustil.

Osvěžující polévka na léto

V letních měsících obvykle saháme po jídlech, která nejsou těžká a dají se jíst ideálně i za studena. Tyto požadavky skvělé splňuje cuketová polévka, na jejíž přípravu budete potřebovat:

  • 1 střední cuketu
  • 1 lžíci prolisovaného česneku
  • hrst lístků bazalky
  • 750 ml vývaru
  • 60 ml smetany 
  • hrst hladkolisté petrželky
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • olivový olej
  • pepř
  • sůl

Jak na to

Cuketu pokrájejte na malé kousky, která na středním plameni dozlatova opečte spolu s prolisovaným česnekem a bazalkou. Ze směsi odeberte asi čtvrtinu obsahu, kterou rozmixujte, poté nalijte zpět do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a osolte. Při podávání posypte parmazánem a ozdobte lístky bazalky. Čtěte také: Hořčice je skvělá pro trávení i hubnutí. Vyrobte si svou vlastní domácí, nebudete litovat

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nicole Kidman, konečně prozradila, jak a kde ji manžel požádal o ruku. Velmi neobvyklý byl čas zásnub

Pokud chcete mít na jaře zahradu plnou okrasných cibulovin,...

Příprava zahrady na zimu aneb Co vše stihnout do prvních...

Nevyhazujte skořápky od ořechů do koše. Připravte z nich...

Tipy, jak uchovat natrhané bylinky ze zahrady čerstvé až do...

Jak umít špinavé ruce od vlašských ořechů, aby zbarvení...

Vyčistěte fasádu domu od všech nečistot. S osvědčenými...

Zavřít reklamu