Komáři si své oběti vybírají. Faktorem je krevní skupina, pot nebo alkohol

Ostatní 08. srpna 2021 | 13:13 — Anna Novotná
Letošní teplé a zároveň vlhké léto přeje komárům. Otravují nám život na výletech, při kempování, u vody nebo při grilování s přáteli. Na někoho komár nesedne a druhý je doštípaný. Vědci provedli studie, které objasňují příčiny tohoto fenoménu.
Další 4 fotografie v galerii
Krev sají pouze samičky / Pixabay

Dříve se věřilo, že komáři jdou více po lidech, kteří mají sladkou krev. Toto je jeden z vyvrácených mýtů. Co tedy komáry přitahuje?

Podle krevní skupiny

Zatímco samci komárů se živí převážně rostlinnými šťávami, samičky potřebují pro tvorbu vajíček více energie. Proto sají z krve potřebné bílkoviny. Ze studie vyplynulo, že je pro komáry lákavější krevní skupina 0. O něco méně je přitahuje skupina B a lidé s krevní skupinou A byli pro komáry nejméně lákaví. Komáři krevní skupinu poznají podle sekrece, kterou produkuje asi 85 procent lidí. Zbylých 15 procent bude komáry napadeno v minimech případů bez ohledu na krevní skupinu.

Když se více potíte

Lidský pot obsahuje mimo jiné kyselinu mléčnou a močovou. Obě jsou pro komáry lákavé. Pokud se tedy potíte, budete pro ně přitažlivější než lidé, kteří se v daném okamžiku nepotí. A je jedno, zda jste zpocení po sportovním výkonu nebo kvůli tomu, že máte pár kilo navíc. Čtěte také: Výborné přírodní repelenty, kterými odradíte komáry, mouchy i další otravný hmyz.

Najdou si nás díky dechu

Komáři mají v sosáku speciální orgán, který jim umožňuje detekovat oxid uhličitý. Podle toho dokáží zjistit, zda se v jejich okolí nachází živý tvor. Pokud je to člověk, nemá šanci uniknout. Komár si nás najde až na vzdálenost 40 metrů. Proto, když v klidu ležíme v posteli nebo se díváme na televizi, často slyšíme jejich bzučení okolo uší.

Zrádný alkohol

Mezi více lidmi si komáři vyberou spíše ty, kteří požili alkohol. Na jeho množství příliš nezáleží. Děje se to kvůli etanolu, který tělo vylučuje potem či při zvýšené tělesné teplotě během odbourávání alkoholu. Spojitost mezi pitím alkoholu a ataky komárů však ještě není důkladně prozkoumaná. Během jinak zaměřené vědecké studie však komáři poštípali častěji ty, kteří alkohol požili.

Zdroj: theweek.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu