Ryby do letního menu patří. Přinášíme tipy na výborné pochoutky

Ostatní 15. července 2021 | 16:52 — Marcela Plachá
Chov ryb má v České republice dlouholetou tradici, přitom mezi jejich velké jedlíky náš národ zrovna nepatří. A je to škoda. Čerstvá grilovaná ryba je dokonalou letní pochoutkou.
Další 3 fotografie v galerii
Čerstvá ryba je lahodná a snadno ji připraví i začátečník / Depositphotos

Čerstvá ryba voní vodou, ne rybinou

Každá čerstvá, např. ze sádky či kádě zakoupená ryba musí vykazovat vlastnosti ryby čerstvě zabité (ryba je vykuchaná a zchlazená). Tělo by mělo být stále slizké, žábra červená nebo fialová. Čerstvá ryba má oči lesklé a vypouklé. Maso pak musí být na dotek pevné, pokud se vám prst do masa snadno zaboří, už si ryba na pultě obchodu pár dní poležela. Opravdu čerstvá ryba vydrží v lednici až 4 dny, není nutné ji hned zamrazovat. Mražené naopak kupujte mořské ryby. Nevypadají sice vábně, jsou pokroucené, rozmrazením ve studené vodě jsou však k nerozeznání od čerstvých.

Kapr, candát, pstruh…

Nejznámější a nejrozšířenější česká ryba je kapr. Kromě českých vod (kde tvoří více než 80 % celkové produkce) žije prakticky na celém světě. Kaprovi se někdy přezdívá „vodní prase“ nebo „šmudlák“, protože si ze dna vyhrabává potravu (až do hloubky 20 cm). Jeho velkou výhodou v chovu je to, že velmi rychle roste. Ve 2 letech váží i více než 2 kg. Běžně dorůstá délky 40 až 65 cm, největší úlovky měří kolem 110 cm. Stejně jako jiné ryby našich vod má i kapr svou minimální lovnou délku. Tou je 35 cm.

Candát patří podle rybářů k nejchutnějším rybám. Tato lahůdka s jemným masem, v němž je jen nepatrné množství drobných svalových kůstek, osloví i ty, kteří nemusejí výrazné rybí aroma. Zlaté pravidlo labužníků pak říká: Aby měl candát správnou chuť, musí třikrát plavat - ve vodě, na másle a ve víně. Pozor ale na koření. Příliš aromatické, např. libeček, může jeho chuť zcela zničit.

V českých kuchyních je oblíbený nejen kapr či losos, ale v létě zejména makrela a pstruh, a to pro jejich snadnou přípravu na grilu.

Grilujeme ryby

Základem je jakoukoliv rybu dobře nasolit a ponechat ji (podle velikosti) pár hodin proležet. Stahování ryb z kůže je zlozvykem - rybí maso bez kůže nemá potřebnou soudržnost, rozpadá se, příprava i servírování pokrmu je obtížnější. „Při grilování doporučuji rybu naporcovat, vcelku připravovat jen menší druhy. Při tepelné úpravě se každá jednotlivá porce pěkně zatáhne, při servírování se s ní dá lépe manipulovat a také nazdobit,“ vysvětluje rybář Miloš Štěpnička, pro kterého je zážitkem z dobrého jídla hlavně klid a pohoda u stolu. U konzumace ryb to prý platí obzvlášť.

Pivařův amur - recept 

  • 4 filety amura
  • citronová šťáva
  • 4 plátky anglické slaniny
  • sádlo
  • 2 cibule
  • bobkový list
  • pepř
  • nové koření
  • 2 lžíce strouhaného perníku
  • 500 ml piva
  • kousek másla
  • sůl

Filety řádně osolte, pokapejte citronovou šťávou a dejte na několik hodin odležet do chladu. Poté každou porci obalte plátkem slaniny a osmahněte na sádle. Přidejte cibuli nakrájenou nadrobno, všechno koření, perník a zalijte pivem do poloviny výšky masa. Stáhněte teplotu a pomalu připravujte do změknutí, v případě nutnosti podlijte pivem. Hotové porce vyjměte, omáčku propasírujte přes jemné síto a dejte zpět na zdroj tepla. Přidejte máslo, dochuťte a povařte do zhoustnutí. Porce ryby vložte zpět, prohřejte a podávejte.

Zamilujte si rybářovu relaxaci

Češi sice nejsou příliš velkými milovníky rybího masa, zato ale mají rádi rybolov. Podzimní výlovy rybníků se pyšní dlouhou tradicí. České rybníky ročně vyprodukují asi 20 tisíc tun sladkovodních ryb. Chov ryb patří v České republice mezi odvětví s dlouholetou tradicí a rybníky jsou nedílnou součástí české a moravské kulturní krajiny.
Rybaření je skvělou formou relaxace. Je tam klid, příroda a když necháte mobil doma, dokonale si vyčistíte hlavu. Při rybaření se dostanete na místa, kam byste se jinak nedostali. Objevíte mnoho nového včetně v sobě ukrytého lovce. A naučíte se trpělivosti. Ryby jsou dobré pro celé tělo. O tom, jak prospívají pleti, jsme psali zde.

Zdroj: www.doh.wa.govwww.rybanatalir.czwww.chytej.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu