Vyrobte si výtečný sirup ze sedmikrásek. Má protizánětlivé účinky a podporuje imunitu

Ostatní 30. března 2022 | 08:56 — Zuzana Procházková
Sedmikráska roste mezi prvními jarními bylinami. Jedná se o drobnou půvabnou květinu s mnohými léčivými účinky, o kterých dobře věděly už naše babičky. Jednou z možností, jak sedmikrásky zpracovat, je výroba lahodného sirupu. Není na tom nic složitého a sirup bude jistě chutnat celé vaší rodině.
Další 3 fotografie v galerii
Květy sedmikrásek se již dlouho využívají v lidovém léčitelství / Depositphotos

Sedmikráska obecná, známá také jako sedmikráska chudobka, je roztomilá rostlinka, která roste od února až do listopadu. Název chudobka byl sedmikrásce přidělen podle staré české pranostiky říkající: Pokud je jaro teplé a suché, kvetou chudobky bohatě, což ale věstí hladový a bídný rok s chudou úrodou. Sedmikrásku pozná každý na první dobrou, a to podle drobných do bíla či lehce růžova zbarvených lístků okolo žlutého středu.

Léčivé účinky sedmikrásky

Co jste však možná o sedmikrásce nevěděli, je to, že se vyznačuje mnohými zdravotními benefity, na které naše babičky v lidovém léčitelství spoléhaly. Sedmikráska je silným antioxidantem, posiluje imunitu a podporuje normální stav pokožky, nehtů a vlasů. Kromě toho se vyznačuje svými protizánětlivými a hojivými účinky. Je hojně využívána při léčbě kašle či zánětů močové soustavy. O dalších zdravotních benefitech užívání sedmikrásky se dočtete zde.

Suroviny na sedmikráskový sirup

Na výrobu skvělého sedmikráskového sirupu si připravte následující suroviny.

  • 500 květů sedmikrásek
  • 500 ml horké vody
  • 500 g cukru krystal
  • 1 bio citrón
  • 1 malý panák rumu

Postup přípravy

V první řadě je potřeba natrhat zhruba 500 květů sedmikrásek. Toto množství odpovídá asi dvěma velkým hrstem květů. Dbejte na to, abyste je trhali v přírodě daleko od silnice, a pozor také na trhání v chráněných oblastech. Následně doma květy properte ve vodě, vložte do adekvátně velkého hrnce a zalijte půl litrem horké vody. Přidejte ještě na větší kusy nakrájený bio citrón se slupkou, a poté už nechte pod pokličkou alespoň 24 hodin macerovat na chladnějším místě. Během této doby květy sedmikrásky postupně uvolní všechny cenné látky a ono lahodné aroma.

Po uplynutí 24 hodin je potřeba tekutinu přecedit do nového hrnce a sedmikrásky vymačkat, ať nepřicházíte ani o kapku. Do hrnce přidejte půl kila cukru, zapněte sporák a na mírném plameni začněte pomalu ohřívat, aby se cukr zcela rozpustil. Bude to trvat necelých 5 minut. Hrnec poté odstavte a vlijte panák rumu pro sterilizaci.

Kdy sirup zavařit

Ještě horký sirup nalévejte do předem připravených čistých uzavíratelných sklenic. Nejlepší jsou klasické zavařovací sklenice. Jestli víte, že sirup během týdne či dvou spotřebujete, pak jej uchovávejte v lednici. Pokud ale potřebujete, aby vám vydržel delší dobu, je vhodné jej při 80 stupních po dobu 20 minut zavařit. Takto budete mít jistotu, že vám vydrží co nejdéle. Dále čtěte: Jak připravit domácí přepuštěné máslo neboli Ghí a jej v kuchyni nejlépe využívat.

Zdroj: emedicinehealth.comtoprecepty.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu