Pokud se cítíte stresovaní, když se snažíte relaxovat, může to mít hned několik důvodů

Ostatní 08. dubna 2022 | 16:02 — Mirka Malá
Pravděpodobně se vám to už stalo. Snažili jste se relaxovat a místo toho jste se dostali do stresu a možná vás přepadly i negativní myšlenky. Říká se tomu stresová laxace.
Další 1 fotografie v galerii
Z relaxace se může snadno stát ještě větší stres / Depositphotos

Stresová laxace je tak trochu nový pojem, ale de facto jde o úzkost navozenou relaxací, kterou prožívá vysoké procento lidí. Tento stav může dokonce provázet rychlý srdeční tep nebo pocení. A může to vést až k začarovanému kruhu, jak píše The Conversation. Při stresu z relaxu se snažíte uvolnit ještě víc, přičemž se místo úlevy dostavuje jen hlubší stres. Má to několik důvodů, ale pořád jsou tu věci, které můžete udělat, abyste to překonali.

Popírání stresu

To je první důvod. Zkrátka popíráte problém, což je obecně jedna z nejméně účinných strategií zvládání stresu. Když jste ve stavu popírání, vaše tělo pokračuje ve vysílání stresových signálů, aby vás přimělo jednat a vyřešit problémy. A to je důvod, proč se při pokusu o relax cítíte více vystresovaní.

Uvědomte si, že příznaky stresu mohou být užitečné. Vaše tělo se vás snaží upozornit, že problém potřebuje vyřešit, takže aktivuje všechny své fyziologické zdroje, aby vás popostrčilo správným směrem.  Proto si všímejte svých nejhlubších myšlenek a pocitů spojených se stresem. To vám pomůže pochopit zdroj vašeho stresu, abyste se s ním mohli vypořádat. Například nemá smysl provádět denně meditaci, abyste se zbavili stresu, pokud je příčinou vašeho stresu přepracování. V tomto případě je řešením upravit své pracovní vytížení, což povede ke zmírnění stresu a teprve pak se můžete pustit do relaxace.

Záleží vám na tom, co řeknou ostatní

Někteří lidé dělají určité věci, protože chtějí a protože je baví. Jiní je zase dělají jen proto, že chtějí uznání od ostatních lidí. Lidé s určitými typy osobnosti mohou být náchylnější k posedlosti svou prací nebo koníčky. Jiní to jednoduše dělají proto, aby získali chválu od svých kolegů nebo dokonce prokázali svou hodnotu před přáteli a rodinou.

Problém je v tom, že se tím můžete dostat na hranici svých možností. Například pracuje, přestože jste nemocní. To může ztěžovat a dokonce vytvářet stres při snaze o relax, protože si myslíte, že relaxací plýtváte časem, nebo se bojíte, že si o vás lidé budou myslet něco špatného. V konečném důsledku to negativně ovlivní vaši duševní pohodu. Proto se vyplatí, dopřát si krátké přestávky. Ty vás postupně přesvědčí o tom, že je v pořádku si čas od času odpočinout.

Nemůžete se rozhodnout

Při rozhodování si někteří lidé nemohou pomoci a prozkoumají všechny možnosti, které mají k dispozici. Tomu se říká maximalizace myšlenek. A i když se nakonec pro něco rozhodnete, dál přemýšlíte, zda je to ono, jaké jsou další možnosti a zda tu není ještě něco dalšího. Takže místo uvolnění mysli se ještě více stresujete. Navíc tato maximalizace vede k sebeobviňování. A také člověk, který má ve zvyku maximalizovat, může myslet na tu spoustu věcí, které musí ten den udělat, místo toho, aby skutečně relaxoval, což samozřejmě vede ke stresu.

Pomoci si můžete tím, že omezíte počet rozhodnutí, která musíte udělat v den, kdy chcete relaxovat. Nebo si dokonce naplánujte, kdy budete dělat něco relaxačního a jak dlouho to budete dělat. To vám může usnadnit odpočinek, protože budete vědět, že neodkládáte jiné věci. Také si připomeňte, proč se snažíte uvolnit.

Nejdůležitější je najít si takovou relaxační aktivitu, která vás bude bavit. Ať už jde o vaření, zahradničení nebo dokonce běhání, je důležité, abyste při ní dokázali vypnout od každodenního stresu. Také čtěte: Máte v noci rozsvícené světýlko? Pak to odnáší vaše tělo, říká nová studie.

Zdroj: The Conversation, Insight Timer

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu