Jeseteří srpnový úplněk je posledním superměsícem roku. Přinese nové možnosti a změny

Ostatní 05. srpna 2022 | 09:16 — Pavla Krejčí
Srpnový jeseteří úplněk se vyhoupne na oblohu v ranních hodinách 12. srpna. Jedná se o poslední superměsíc tohoto roku. Zjistěte, proč dostal tak zvláštní jméno a co přinese do vašich životů.
Jeseteří úplněk přináší nové příležitosti / Pixabay

Jeseterův či jeseteří měsíc završuje letošní sérii čtyř superměsíců, která začala v květnu. Superměsíce jsou klasicky definovány jako úplňky, které se nachází nejblíže k Zemi. Jsou totiž blíže než běžný úplněk, proto vypadají jasnější a větší. Srpnový úplněk dosáhne svého vrcholu ve 3:35 hodin. Jelikož se noci s blížícím se podzimem opět začínají prodlužovat, budete mít možnost sledovat zářící úplněk o něco déle. 

Původ názvu

Měsíc jesetera, jeseteří měsíc nebo jeseterův měsíc. Existují různé variace, jedno však mají společné – ve jméně nesou rybu jménem jeseter. Srpnový úplněk se takto tradičně nazýval především podle indiánských tradic, protože se dal obří jeseter z Velkých jezer a jezera Champlain nejsnáze chytit během této části léta. Jméno pochází od kmenů Algonquinů, kteří žili v severovýchodních Spojených státech a jihovýchodní Kanadě.

Jeseter je obrovská ryba disponují prehistorickým vzhledem. Její původ byl vysledován až 136 miliónu let zpět do minulosti. Mnohými jsou jeseteři nazýváni jako „živé fosilie“. Samice se mohou dožít až 150 let, však mají také dlouhý proces reprodukce – trvá až 20 let. Po celém světě existuje asi 29 druhů a většinou se jedná o opravdu obrovské ryby. Některé prý mohou dosahovat monstrózní velikosti auta.

Alternativní jména měsíce srpna

Srpnový úplněk nese další jména, která se pojí s děním v přírodě. Jedním z nich je Vzlétající měsíc, jelikož jsou v tuto dobu ptačí mláďata připravena vzlétnout. Názvy jako zelený kukuřičný měsíc, měsíc sklizně nebo měsíc zrna odkazují na sběr dozrávajících plodin. S tím se pojí i pojmenování měsíc černých bobulí, které předestírá dozrávání arónie.

Narazit můžeme i na označení Červený úplněk. Měsíc se často objevuje v lehkém červeném oparu. S tím se také pojí planeta lásky Venuše, která 11. srpna vstoupí do znamení Lva. Podporuje sílu lásky, srdečnost i laskavost.

Ve znamení Vodnáře

Srpnový úplněk se nese ve znamení Vodnáře. Na scénu přichází jeho vládnoucí planeta Saturn, jehož typickými znaky jsou morálka, pravidla a zásady. Díky tomu se otevřenou nové příležitosti. Úplněk nabízí možnost odstartovat nové etapy života, přináší poznání i nevídané změny. Znamení Vodnáře charakterizuje rychlost, proto vás mohou přicházející změny svou intenzitou a rychlostí zaskočit.

Tato doba je vhodná na zábavu i relaxaci. Úplněk ve vás může vyvolat spontánnost, snahu vymanit se ze stereotypu, ale i určité rebelství. Co se týče zdraví, chraňte si lýtka, kotníky a pečujte o žíly. Neváhejte si proto dopřát masáž nohou.

Úplňky, které nás v tomto roce ještě čekají:

  • 10. září: kukuřičný úplněk 
  • 9. října: lovecký úplněk
  • 8. listopadu: bobří úplněk
  • 7. prosince: studený úplněk

Psali jsme také: Srpnová předpověď lásky: Berany, Kozorohy a Vodnáře čeká vzrušující pozdní léto

Autorský článek, další zdroj: almanac.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu