Jednoduchý a rychlý test, jak spolehlivě zjistit kvalitu potravin
Pouhým pohledem zjistíte, které potraviny jsou kvalitní a které byste už raději neměli kupovat a měli byste se jim zdaleka vyhýbat. My vám ukážeme rychlý test kvality potravin, který si můžete udělát sami doma nebo už rovnou v supermarketu.
Bylinky a naťová zelenina
Vezmete si do ruky byliny, nať ze zeleniny nebo třeba kopr a pokud vám listy přilehnou k ruce je zboží už hodně povadlé. Pokud jsou lístky příliš tmavé a stonky dlouhé, obsahují s velkou pravděpodobností příliš dusičnanů. Čerstvé byliny jsou pěkně vzpřímené a nať u zeleniny je vždy krásně přírodně zelená.
Sýr
Snadno rozeznáte sýr, který je nekvalitní a obsahuje rostlinné tuky. Pokud takový sýr necháte na vzduchu rozkrojený a bez obalu, popraská vám. Pokud necháte venku při pokojové teplotě kvalitní sýr, bude pouze měkčí. Pokud vám sýr vyschne nebo se na něm objeví vlhkost, raději ho vyhoďte a kupte nějaký kvalitní.
Zmrzlina
Nechte vaši oblíbenou zmrzlinu roztát při pokojové teplotě a sledujte, co se s ní stane. Pokud obsahuje rostlinné tuky, zůstane zmrazená delší dobu a nakonec roztaje na kapalinu. Kvalitní zmrzlina roztaje do husté krémové hmoty.
Kuřecí maso
Všimněte si bílých pruhů na kuřecích prsou. Pokud jsou příliš hrubé a znatelné, bylo kuře "vyhnané" růstovými hormony. Barva kuřecích prsou je také důležitá. Pokud je nažloutlá, maso není čerstvé. Syrová kuřecí prsa by měla být pěkně růžová a neměla by být příliš měkká.
Mražená zelenina
Sama o sobě není mražená zelenina zdravá a čerstvá už vůbec ne. Pokud však už po ní sáhnete, zkontrolujte, zda balíček není plný sněhu a ledu. Je to dost komplikované, jelikož výrobci dělají neprůhledné obaly, ale zkuste to hmatem. Pokud je plná sněhu a ledu, zelenina nebyla dobře skladována a už není zrovna nejkvalitnější.
Med
Nekvalitní med doslova kape, naopak ten kvalitní stéká hrubým a poměrně dost hustým proudem. Chuť je rovněž jiná. Pokud ochutnáte med a má výrazně až štiplavě sladkou chuť, znamená to, že je "nastaven" pořádnou dávkou bílého cukru.
Ryby
Najít čerstvé ryby v supermarketu je docela komplikované, ale víme, jak si vybrat dobrou, respektive čerstvou, rybu. Čerstvá ryba by neměla mít zakalené oči. Žábry krásné jasné červené barvy mluví o kvalitě a zdraví vybrané ryby. Povrch ryby by měl být kovově lesklý a kostra pevně připevněna k tělu.