Milujete mascarpone? Výbornou italskou lahůdku si můžete vyrobit za zlomek ceny doma

Ostatní 16. října 2023 | 10:56 — Anna Novotná
Mascarpone je italská lahůdka, která tvoří základ pro výborný dezert tiramisu, ale přidává se i do dortů. Tento jemný smetanový sýr je ale součástí také řady slaných receptů. Pro české kuchaře má však tato pochutina jeden malý háček - stojí hodně peněz. To se ale dá snadno vyřešit. Mascarpone si jednoduše vyrobte sami doma.
Další 3 fotografie v galerii
Domácí mascarpone vyjde podstatně levněji / Internet

Mascarpone pochází z Lombardie (slovo mascherpa označovalo v tamějším dialektu sýr ricotta), dnes se však vyrábí po celé Itálii. I když se mascarpone nejčastěji používá při přípravě lahodných dezertů, i na slano vás osloví. Se solí a bylinkami se skvěle hodí například k těstovinám, stačí pak už jen posypat parmezánem a výtečná večeře je na stole.

Krabička mascarpone o hmotnosti 500 gramů vyjde v obchodě na přibližně 120 korun. Když si ale tuto lahůdku vyrobíte sami doma, vyjde vás to podstatně levněji. Výroba je snadná, rychlá a potřebovat budete jen dvě ingredience.

Ingredience

Na 400 g potřebujete:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 citron

Kromě těchto dvou ingrediencí se vám ještě hodí mít po ruce teploměr na vaření. Pokud jej ale nemáte, nevadí, mascarpone zvládnete připravit i bez něj.

Postup přípravy

Do hrnce nalijte smetanu a zahřejte ji na 90 stupňů Celsia. Nejlepší je použít teploměr. Pokud ho nemáte, poznáte to tak, že se na hladině začnou objevovat jemné bublinky. V tu chvíli přidejte do směsi šťávu z jednoho citronu, teplotu se snažte udržet a asi 5 minut směs míchejte. Měla by přirozeně zhoustnout, ale žádné vysrážené kousky nečekejte.

Po pětiminutovém míchání zhasněte oheň a smetanu nechte asi 10 minut odstát. Mezitím si připravte misku, přes kterou položte cedník a vystelte ho asi čtyřmi pánskými kapesníky. Pokud máte, můžete použít i kus plátna. Smetanovou směs nalijte do cedníku a vše nechte v lednici přes noc odpočívat. A mascarpone máte připravené k použití. Takto připravené mascarpone je třeba zkonzumovat nejpozději do tří dnů.

Tip: Odkapanou syrovátku nevyhazujte. Pokud zjistíte, že je mascarpone příliš husté, můžete jej zředit právě odkapanou tekutinou.

Autorský článek

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu